Agrifirm start vermeerdering biologische wintergerst

In het komende teeltseizoen start Agrifirm de biologische productie van zaaizaad voor wintergerst. Dit najaar zijn de percelen voor vermeerdering ingezaaid. In september 2019 komt zaaigerst beschikbaar voor een brouw waardig ras.
 
Categorie 2-gewas
Voor biologische wintergerst was tot voor kort geen biologisch geproduceerd uitgangsmateriaal beschikbaar. Het is op de Biodatabase een categorie 3 gewas. Telers werken met gangbaar zaaizaad dat niet chemisch ontsmet is en hoeven hiervoor geen ontheffing aan te vragen.

Sinds kort staat er 1 ras wintergerst in de biodatabase, de lijst met biologisch uitgangsmateriaal. Als in 2019 het biologische zaaigraan van Agrifirm op de markt komt, wordt wintergerst naar verwachting een categorie 2 gewas. Dat wil zeggen, dat het gangbare niet-ontsmette zaad alleen met ontheffing kan worden gebruikt.

Ambities biologische sector
De inspanningen voor de biologische zaaigerstproductie passen bij de ambities van Agrifirm in de biologische sector, stelt Specialist Biologische Akkerbouw Gratia Meijers. "Het levert goodwill op bij de afnemers en verwerkers. Bovendien willen ondernemers in de biologische teelt niet afhankelijk blijven van de beschikbaarheid van zaaizaad uit de gangbare sector."

Het biologische zaaizaad voor wintergerst komt beschikbaar voor het teeltseizoen 2020. Bent u geïnteresseerd? Laat het weten aan uw specialist. Deze houdt u graag op de hoogte.

Vanaf september 2019 verkrijgbaar bij Agrifirm.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven