EU bio-controle in Roemenië verbetert langzaam

De EU Commissie voor Gezondheid en Voedingsveiligheid heeft in april van dit jaar het Roemeense bio-controle systeem gecontroleerd. Het rapport bevestigt de vooruitgang van het land, maar meldt dat er nog wel het een en ander te verbeteren valt.

Het rapport prijst Roemenië voor het verbeteren van het monitoren van bio-inspectie. De communicatie tussen controle-instanties is verbeterd en de controles zelf zijn in de meeste gevallen effectiever. Al deze punten werden in 2013 door de EU nog bekritiseerd. Het rapport meldt wel een zwak onderzoek naar onrechtmatigheden die vanuit het buitenland komen. De snelle uitwisseling tussen inspectie-instanties en de autoriteiten werkt niet altijd, zodat noodzakelijke maatregelen niet op tijd genomen kunnen worden. Het ministerie van landbouw melde niet altijd alle relevante gevallen bij de EU en gaf niet altijd antwoord op meldingen van andere lidstaten. 

De EU bekritiseert het Oekraïense controle-systeem als 'cultuurtje van toegeeflijkheid'. Een EU rapport meldt dit na een inspectie in juni van dit jaar, waarbij waargenomen werd dat onrechtmatigheden via dit 'cultuurtje' afgedaan werden. 

Specifiek werd het geval van gedroogde pruimen uit Servië en Moldavië genoemd. De pruimen werden direct naar Frankrijk verladen door een Roemeense handelaar die niet voldoende bio-gecertificeerd was. De Roemeense handelaar werd 4 maanden later geschorst en nog eens drie maanden daarna gedecertificeerd. Hoewel hij via de Roemeense wet voor 5 jaar uit de bio-handel verbannen was, werd hij door een andere inspectie-instantie weer in het bio-controlesysteem toegelaten.

De inspecteurs namen waar dat de desbetreffende instantie zo lang nodig had om dit geval af te handelen dat de inspectie-autoriteiten pas gewaarschuwd werden toen de zaak al gesloten was. Ook was er kritiek op de andere controles. B.v. dat een inspecteur de oogst bij geen enkel bedrijf raamde. 

Bron:organic-market.info  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven