Yvonne Legros van Legros Bio

Over tien jaar eet heel Europa biologisch

Na 30 jaar ervaring in de biologische sector weet Yvonne Legros het zeker: het zal niet lang meer duren voordat de Europese consument alleen nog maar biologische groenten en fruit wil. "Iets wat we altijd al hebben gewild, staat op het punt werkelijkheid te worden."

Yvonne richtte in 2003 de Franse groothandel Legros Bio op. Ze begon klein en heeft nu een florerend bedrijf met een jaaromzet van € 20 miljoen. "Ik had niet voorzien dat we zo groot zouden worden. De vraag naar biologische producten is de afgelopen 5 jaar exponentieel toegenomen, vooral op de Franse markt. De vraag kwam oorspronkelijk van mensen die een volledig biologische levensstijl hadden, maar tegenwoordig vraagt ​​iedereen ernaar."

Volgens Yvonne creëerde de markt de vraag naar biologische producten zelf: "Het aanbod is de afgelopen jaren enorm toegenomen. In Spanje bijvoorbeeld namen zowel de producenten als het areaal toe. De vele biologische producten die op deze manier op de markt zijn uitgebracht, vereisten een goed marketingplan en meer winkels om ze in te verkopen."

Bijna elke Franse supermarkt heeft tegenwoordig een uitgebreid biologisch assortiment; iets dat echt aanslaat bij de consumenten, die maar blijven vragen om meer. Yvonne: "Heel Europa maakt dezelfde ontwikkeling door. De helft van onze producten is bedoeld voor export, voornamelijk naar Duitsland, waar we de vraag ook zien toenemen."

Yvonne blijft niet lang stilstaan ​​bij de vraag of biologische groenten en fruit belangrijker zullen worden dan conventionele groenten en fruit op Europees niveau. "Elk decennium is er een stap in de goede richting. We zijn dichterbij dan ooit. Ik denk dat consumenten binnen tien tot vijftien jaar alleen maar zullen vragen om biologische groenten en fruit zonder residuen van bestrijdingsmiddelen."

Concurrentie tussen pesticidevrije producten
Vorig jaar werd het label 'Zero residuen van bestrijdingsmiddelen' gelanceerd in Frankrijk: een label voor pesticidevrije producten. Het wordt gepresenteerd als een middenweg tussen conventioneel en biologisch en het heeft inmiddels zijn weg gevonden naar supermarkten. Yvonne denkt niet dat dit label op de korte termijn een bedreiging vormt voor het biologische assortiment: "Het is allemaal gewoon een kwestie van goede marketing."

"Er is nog niet veel marketing gedaan voor het Zero-label en dus is het nog niet zo bekend bij de consument. Biologische producten daarentegen krijgen behoorlijk veel publiciteit; daarom kent de klant het product en worden ze actief opgezocht. De situatie zou binnen een of twee jaar heel goed kunnen veranderen, maar voorlopig vormt het Zero-label nog geen enkele bedreiging."

De 25 medewerkers van Yvonne zijn voornamelijk vrouwen. "Het is een bewuste keuze: ik kies mijn werknemers zorgvuldig uit en ik geniet meer van het werken met vrouwen, hoewel er ook steeds meer mannen bij ons komen werken."

Bedrijfsopvang
Yvonne doet er alles aan om het zo comfortabel mogelijk te maken voor haar team met een kinderdagopvang in het bedrijf en cursussen over meditatie tijdens werkuren. "Werken in de groenten- en fruitsector en stress gaan hand in hand. Iedereen moet de hele dag meerdere telefoons en computers in de gaten houden en alle informatie moet tegelijkertijd worden verwerkt. Deze stress is niet bepaald gunstig voor hun privéleven, daarom doen we ons uiterste best om dit enigszins te compenseren."

Voor meer informatie:
Legros Bio
582 Avenue de Bruxelles
Perpignan 66000 Frankrijk
+33 (0) 4 68 92 91 01
contact@legrosbio.com
www.legrosbio.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven