Nathalie van Wanrooij, Altena Aardappelgroothandel:

“Wij hebben het Skal certificaat behaald als extra service voor klanten”

Tholen - De populariteit van – en daarmee ook de vraag naar – biologisch groeit. Ook het aantal biologische bedrijven groeit: Skal registreerde onlangs het 5000e bedrijf. Altena Aardappelgroothandel uit Veen en Holland Food Trade uit Middenmeer hebben ook onlangs het Skal-certificaat behaald. Wat is hiervoor de reden? Wat betekent dit voor hen in de praktijk? En wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Wij hebben het Skal certificaat behaald als extra service voor de klanten. Momenteel hebben we het certificaat voor de opslag. Op deze manier kunnen collega’s bij ons bio-aardappelen, maar eventueel ook andere bio-producten zoals wortelen, bij ons opslaan”, vertelt Nathalie van Wanrooij van Altena Aardappelgroothandel. Altena sorteert, wast en verpakt aardappelen voor de groothandel, export, supermarkten en cafetaria’s. Daarnaast levert het bedrijf ook in kisten of bulk aan inpak- en schilbedrijven. “De import uit Malta is een van onze speerpunten. Daarin zijn wij heel sterk en ook één van de grootste op de markt.”

Eddy Schouten en Nathalie van Wanrooij bij het pand van Altena Aardappelgroothandel. 

Holland Food Trade heeft het certificaat omwille van een andere reden behaald. “De biologische producten maken onderdeel uit van ons assortiment. Zo kunnen we het totaalpakket aanbieden aan onze klanten. Daarom hebben we het Skal certificaat behaald. Als je dat niet hebt, kun je namelijk geen biologische producten verhandelen. Het is een mooie aanvulling van ons bedrijf”, vertelt Matthijs Sels, die verantwoordelijk is voor verkoop. Holland Food Trade is leverancier van vollegrondsgroenten en vooral gespecialiseerd in wortelen, uien en aardappelen. Het bedrijf importeert niet veel, maar exporteert wel veel in Europa. De groenten komen vooral terecht bij versmarkt, retail en industrie.

Bij Altena was het behalen van het certificaat ook een logische stap binnen de bedrijfsuitbreiding. “We hebben net een nieuw pand, waar we ruimte hebben om het biogedeelte van de conventionele producten te kunnen scheiden. Dat is wel een van de voorwaarden waar je aan moet voldoen”, vertelt Nathalie.

En natuurlijk zijn er ook nog andere stappen die de bedrijven moesten zetten om het Skal certificaat te behalen. “Je moet eigenlijk een soort plan van aanpak maken, waarin je bijvoorbeeld uitlegt hoe je de producten gaat scheiden van elkaar”, vertelt Nathalie. “Hierbij kom je dan bij dingen waar je nog nooit over na hebt gedacht. Je moet veel aandacht schenken aan dit systeem en je bent daar ook veel tijd mee kwijt. Dat zien de consumenten niet altijd.”

Bij Holland Food Trade voldeed het bestaande systeem al voor een groot deel aan de eisen voor de bio-certificering. “Wij hadden al een kwaliteitszorgsysteem dat grotendeels voldeed aan de eisen die Skal stelt”, legt Matthijs uit. “Hierdoor konden we de extra eisen voor de certificering gemakkelijk implementeren in de praktijk.” Beide bedrijven vonden de tijd die dat in beslag nam, ook meevallen. “Het duurde ongeveer een maand”, aldus Nathalie. “Je doet de aanvraag, dan wordt die gekeurd en komen ze een dag kijken op het bedrijf. Bij onze aanvraag ging het ook snel omdat het enkel voor de opslag is. Als je bijvoorbeeld een aparte logistieke verbinding moet hebben, zal dat wel langer duren.” “Ook zullen bedrijven die niet bekend zijn met kwaliteitszorgsystemen meer werk hebben”, vult Matthijs aan.  

Het team van Holland Food Trade in overleg met een vaste klant.

Toekomstplannen
Bij Holland Food Trade willen ze graag op dezelfde voet verder gaan. “We zetten de huidige koers door. Biologisch is voor ons aanvullend op het conventionele aanbod, het zal het conventionele aanbod niet vervangen. Ik verwacht wel dat de afzet van biologische groenten nog zal stijgen, omdat de populariteit ook nog steeds stijgt”, vertelt Matthijs.

Daartegenover staat dat Altena Aardappelhandel zich graag wil specialiseren in de bio-aardappel. De opslag is wellicht voor ons een begin van ons bio-aanbod. Je moet ergens beginnen en van daaruit de vraag bekijken. Uiteindelijk is het wel de bedoeling om ons ook te gaan specialiseren in de bio-aardappel, maar hoe groots we dat gaan aanpakken, weten we nog niet. Wellicht geeft de toekomst daar meer zicht in. De plaats en ruimte is er sinds we in ons nieuwe pand zitten en dat geeft ons zeker een uitdaging om ermee aan de slag te gaan”, aldus Nathalie. 

Voor meer informatie:
Altena Aardappelgroothandel
Veensesteeg 15
4264 KG Veen
0416 691241
info@altena-bv.nl
www.altena-bv.nl 

Holland Food Trade 
Agriport 109
1775 TA Middenmeer
072 7202272
info@hollandfoodtrade.com 
www.hollandfoodtrade.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.