Marktaandeel neemt continue toe

Bio-producten uit Duitse Niedersachsen in opmars

De continue hoge vraag naar biogroenten is gunstig voor de Duitse biotelers. Weliswaar wordt nog steeds ongeveer twee derde van de biogroenten uit het buitenland geïmporteerd, maar het aandeel van biologische producten uit Duitsland en daarbij ook uit deelstaat Niedersachsen neemt continue toe, stelt het 'Kompetenzzentrum Ökolandbau Niedersachsen' (KÖN) in haar actuele marktrapport vast.

Van 2016 tot 2017 steeg het aandeel van Niedersachsen aan de Duitse biologische groententeelt van 12,6 naar 13,4 procent. In Niedersachsen teelt men op 1.846 hectare biologische groenten - circa 300 hectare meer dan vorig jaar. Op de helft van dit biologische groentenareaal groeien vooral wortelen, kool, uien, rode bieten en snijbieten. De omzet van de biologische groententelers uit Niedersachsen steeg in 2017 van 27 naar 30 miljoen euro. In 2017 teelden volgens het competentiecentrum 1.793 bedrijven van de in totaal 36.500 landbouwbedrijven in Niedersachsen biologisch. Dat zijn 147 bedrijven meer dan het jaar daarvoor (+1%). Het gemiddelde areaal van de bio-bedrijven steeg in 2017 met bijna drie hectare naar 55,8 hectare.

Bio-aardappelen
Niedersachsen ligt met haar bijna vijf procent biologisch telende landbouwbedrijven echter achter bij het Duitse gemiddelde van  8,2 procent. Ook daarom staan areaal-, oogst- en prijsontwikkeling bij bio-groenten en bio-aardappelen naast vele andere onderwerpen op het programma van het derde vakforum groenten en aardappelen van het KÖN op 6 november in Visselhövede. Bij de biologische aardappeltelers in Niedersachsen daalde de omzet in 2017 naar 21 miljoen euro. In 2016 lag de omzet nog op 28 miljoen euro. De bio-aardappeltelers merkten daardoor niet veel van de algemene trend van de huishoudens om „meer biologisch te kopen“, hoewel ook zij hun areaal met bijna 150 hectare uitbreidden naar 2.389 hectare. Hierdoor steeg het bio-aardappelaandeel van Niedersachsen aan de totale Duitse bio-aardappelteelt van 25,8 naar 27,1 procent.

Verdere informatie: www.oeko-komp.de/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.