Nederland, België, Duitsland en Luxemburg

Arla wil volledig af van GMO in voeders van melkvee

Het Zweeds-Deense zuivelconcern Arla Foods wil vanaf eind 2019 in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland alleen nog maar melk afnemen van veehouderijbedrijven die kunnen garanderen dat in het voer van de koeien geen grondstoffen met genetisch gemodificeerde organismen (GMO) zijn verwerkt. Bedrijven die niet aan deze voorwaarde willen voldoend, moeten vanaf 2020 op zoek naar een andere afnemer voor hun melk. Arla betaalt melkveehouders een toeslag van 1,00 euro per kilo voor hun extra inspanningen. Deze premie wordt betaald zodra de omschakelingsfase ingaat. 

Arla wil met de beleidskeuze tegemoet komen aan de veranderende wensen van de handel en de consument. Met name in Duitsland wordt er door consumenten gehecht aan de garantie dat een product volledig zonder genetische modificatie is geproduceerd, maar ook in andere landen speelt dat volgens Arla. 

Wanneer alle toeleveranciers in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland zijn omgeschakeld, beschikt de zuivelonderneming over een aanvoer van 6 miljard kilogram melk per jaar waarbij gegarandeerd kan worden dat er door melkveehouders zonder genetisch gemodificeerde organismen in het voer is gewerkt. Ook een deel van de toeleveranciers in Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk voldoet aan de voorwaarden. In totaal gaat het om 11.200 melkveebedrijven.

Bron: Arla 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven