Sophie Ye, KX Food

"De vraag naar biologische gember stijgt jaarlijks"

Tholen – “Momenteel wordt in China de gember geoogst. Door de vele regen is de oogst echter aangetast. Er is minder volume en ook de kwaliteit heeft geleden doordat de gember te lang in het water heeft gestaan”, vertelt Sophie Ye, van importbedrijf KX Food. “Dit jaar moeten we de gember uitermate goed sorteren voordat we kunnen exporteren. Enkel gember met een hoge kwaliteit gaat er bij ons doorheen.” Ook op de prijs van gember heeft de regen gevolgen. “De prijs van gember ligt bijna 30 procent hoger dan vorig jaar als gevolg van de lagere volumes en kwaliteitsproblemen.”

Biologisch
China is nog steeds het grootste gember producerende land ter wereld. Naast China is Peru een vrij grote speler op de markt voor biologische gember. “We zien dat Peru steeds meer biologische gember aan het aanplanten is, maar dat hiervoor bos gekapt wordt. Om deze reden hebben ook grote bedrijven besloten om meer uit China te halen, omdat het kappen van bos niet bepaald biologisch is”, aldus Sophie. KX Food ziet de vraag naar gember elk jaar stijgen en met name de biologische gember. “Normaal gezien stijgt de vraag naar gember in de winter, maar dit jaar zien we dat de markt is vertraagd door het warme weer en komt de vraag wat trager op gang.”


Het drogen van de gember

Paarse zoete aardappel
“We importeren nu een aantal maanden de paarse zoete aardappel en zien dat de vraag aan het stijgen is. Ook de prijs is gestegen en we hebben besloten om de paarse zoete aardappel het hele jaar door aan te bieden, omdat we het gevoel hebben dat het product steeds populairder wordt”, zegt de importeur. De belangrijkste afzetmarkten voor de paarse zoete aardappel zijn de Zuid-Europese landen en Duitsland en Scandinavië. In België is de vraag nog niet zo groot, maar we zien een licht stijgende lijn in de vraag. Het lijkt alsof in België alles trager gaat.”

Kastanjes
Een ander product dat dit jaar bij KX Food aandacht krijgt zijn kastanjes. “We hebben dit jaar grote maten kastanjes geïmporteerd. Momenteel hebben we Europese kastanjes en eind oktober komen er Chinese binnen. Tussen kerst en nieuwjaar piekt de vraag naar kastanjes en de belangrijkste afzetmarkten zijn Oost-Europa, Duitsland en Scandinavië. Dit jaar ligt de prijs voor kastanjes bijna 20 procent hoger vergeleken met vorig jaar. Eén van de voornaamste redenen voor die prijsgroei is de toenemende vraag. Het is leuk om te zien dat de vraag naar speciale producten de laatste jaren hard groeit”, besluit Sophie Ye.Voor meer informatie:
Sophie Ye
KX Food
Kleine Veerle 103
2960 Brecht - België
+32(0) 3326 87 54
info@kxfood.be 
www.kxfood.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.