Nick Bakelaar, Spot:

"Kort en interessant zoete aardappelseizoen uit VS"

Tholen - De zoete aardappeloogst in North Carolina had door een droge periode dit seizoen al een hoop aan opbrengsten ingeleverd. Vervolgens zorgde de orkaan Florence voor de nodige schade. "De daadwerkelijke oogstcijfers zijn nog niet bekend, maar naar verwachting is er zeker zo'n 30% van de velden verloren gegaan in heel North Carolina", vertelt Nick Bakelaar van Spot. "De oogst zelf zal echter ook uitdagend gaan zijn omdat de maatsortering kleiner is dan andere jaren. Er zitten echter nog veel aardappelen in de grond."

"De storm heeft wel degelijk veel invloed gehad op de oogst. Het gehele seizoen was al vertraagd en doordat de orkaan langs is geweest, duurt het alleen maar langer omdat veel velden blank hebben gestaan en de telers moesten wachten met oogsten. Een enkeling zal zeker wel gaan exporteren maar veel telers zullen eerst de lokale markt in de Verenigde Staten willen voorzien van zoete aardappelen, waar er veel vraag is door Thanksgiving en Kerst", vertelt Nick.

"Er wordt wel verwacht dat na deze periode meer wordt geëxporteerd richting Europa", zegt Nick. Wij verzorgen de afzet op de Europese markt. Denk hierbij aan Duitsland, Scandinavië, Frankrijk en Spanje. Maar ook trekken we steeds meer richting het oosten. Vorige week hebben we de eerste nieuwe oogst uit USA ontvangen. Dit zal langzaam maar zeker iedere week meer gaan worden in beschikbaarheid. Verder leveren wij ook Spaanse en Egyptische  tot eind december."

Nick signaleert een steeds groter aanbod zoete aardappelen vanuit andere productielanden. "Waar je voorheen Egypte, Spanje en Israël had, zie je nu ook landen als Marokko, Bulgarije, Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland voorbij komen. Echter is het bij velen nog een zoektocht naar het juiste ras om te planten en zit het allemaal nog in de startfase."

Spot teelt ook biologische zoete aardappelen. "Er is een interessante en groeiende vraag naar biologisch omdat steeds meer consumenten zich bewust worden van wat ze eten ", besluit Nick.

Voor meer informatie:
Nick Bakelaar
Spot
ABC Westland 128
2685 DB Poeldijk
Tel: 0174-470105
nick@spot.farm 
www.spot.farm 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven