Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biotelers bekritiseren Neuland-vlees bij Aldi

Bij discounter Aldi is vlees van Neuland te koop, dat bij grootproducent Tönnies geslacht werd. Dat irriteert velen.

Reeds sinds augustus dit jaar kan men in vier Duitse deelstaten varkensvlees van aanbieder Neuland, die dierenwelzijn in acht neemt, bij Aldi kopen. De dieren worden geslacht door grootproducent Tönnies. Nu is er binnen de branche echter een publiekelijke strijd ontstaan rondom deze samenwerking. In een ingezonden brief van het ledentijdschrift  van de 'Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft' (AbL) distantieert de helft van de nationale AbL-directie evenals vijf leden van deelstaatdirecties zich van de coöperatie. Zij vrezen voor een uitverkoop van de idealen van de Neuland-vereniging.

Eén van de ondertekenaars is teler Phillip Brändle uit Berlijn, lid van de nationale AbL-directie. Hij ziet op de lange termijn het voortbestaan van kleinere boerenbedrijven in gevaar komen door de samenwerking. „De verkoop via een handelaar zoals Aldi bevordert structuren die landbouwbedrijven bewezen verzwakken“, zegt Philip en hij voegt eraan toe: „Tönnies legt de prijzen vast, die deels nog onder de marktprijs liggen - altijd ten laste van de boeren.“ Bovendien maakt Tönnies door zijn export het leven van boeren in andere delen van de wereld zwaar.

Net als de andere auteurs van de ingezonden brief vreest Philip een structurele afhankelijkheid. „Wat als Neuland haar productiecapaciteiten in de komende jaren zo heeft uitgebreid dat het bedrijf geen andere keuze meer heeft dan Aldi of een vergelijkbare structuur te bedienen?“, schrijft hij in de brief. Verder klagen de ondertekenaars over de arbeidsomstandigheden van de medewerkers en de manier van dierhouderij bij Tönnies.

De AbL is oprichtingslid en één van de drie dragers van de vereniging Neuland die in 1988 is opgericht. De Neuland-boeren verplichten zich tot het aanhouden van strenge criteria met het oog op dierhouderij en milieubescherming. Neuland de rug toekeren staat voor de AbL ondanks de jongste samenwerking niet ter discussie. De nationale AbL-directie gaf unaniem de verklaring af dat men zich „in blijft zetten bij Neuland en de nieuwe samenwerking met Tönnies en Aldi kritisch zal begeleiden“. In de Berlijnse filialen van de discounter is het Neuland-vlees momenteel niet verkrijgbaar.

Bron: tagesspiegel.de 

Publicatiedatum: