Italië: Biologische kaki's in opmars

De oogst van de Tipo Kaki uit het Italiaanse Emilia Romagna is gestart. De verwachting is dat de prijs en kwaliteit goed zal zijn ondanks dat de opbrengst is gedaald. Dat wordt bevestigd door Mirco Zanelli, commercieel directeur van Apofruit Italia.

"De bomen hebben minder fruit in vergelijking met andere jaren en de grootte is gemiddeld. Toch zijn we optimistisch, ook omdat de opbrengst in Spanje aanzienlijk is gedaald, ongeveer 30 tot 40%. De verwachting is dat het een goed seizoen gaat worden", zegt de directeur.

Het aandeel biologische kaki's is bezig met een opmars. Het afgelopen jaar zijn de aanvragen gestegen en het merk Almaverde Bio heeft maar liefst 400 ton op de markt gebracht. De referentiemarkt is voor het grootste gedeelte de Italiaanse. Er wordt een klein deel geëxporteerd naar Zwitserland en Oostenrijk, waar Italiaanse gemeenschappen zijn.

Algemeen directeur Ilenio Bastoni benadrukt een praktijk die volgens hem zou moeten worden bestraft: "We zien al weken dat er kaki's worden aangeboden en dat is aanzienlijk eerder dan normaal. Het vermoeden bestaat dat er gebruik is gemaakt van middelen die niet altijd zijn toegestaan. De klanten zijn niet naïef en weten welke bedrijven de kaki op het juiste moment oogsten en daarmee een kwaliteitsproduct op de markt brengen."

Mirco Zanelli, commercieel directeur van Apofruit

Rond 11 à 12 oktober zullen de eerste kaki's van Apofruit, die in de cel zijn gerijpt, op de markt worden gebracht. Vanwege de weersomstandigheden heeft de kaki soms esthetische onvolkomenheden, maar dat doet niets af aan de smaak.

De verpakking is heel belangrijk. Zanelli benadrukt dat de Tipo kaki in de meeste gevallen verpakt is in trays van twee of vier stuks. Het deksel is essentieel voor het beschermen van het fruit.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven