Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2016: meer dan 295.000 Europese bio-producenten

In 2016 waren er meer dan 295.000 bio-producenten in Europa, oftewel 10% meer dan in 2015. Dus intussen zijn er vast al meer dan 300.000. Hun aantal blijft ieder jaar groeien.

Samen zorgden die bioboeren voor een totale bio-omzet van 30,7 miljard euro. Wie zijn de beste bio-producenten in de Europese klas? De omzet top 3 ziet er zo uit:

  • Duitsland: 9,5 miljard euro
  • Frankrijk: 6,7 miljard euro
  • Italië: 2,6 miljard euro

Bio-oppervlakte groeit spectaculair
Ook andere biocijfers tonen de groei van biologische landbouw in heel Europa, met een paar verrassende feiten. In 10 jaar tijd groeide de beschikbare oppervlakte voor biolandbouw in Europa aan met maar liefst 72% tot 12 miljoen hectare. Dat betekent dat er aan biolandbouw wordt gedaan op zo’n 6,7% van alle landbouwgronden in Europa. Waarschijnlijk zijn een groot deel van die nieuwe bio-gronden omgeschakeld van gangbare landbouw naar biolandbouw.

Wie heeft de meeste bio-grond?
Als je puur naar de gebruikte oppervlakte voor biolandbouw kijkt, dus het totaal aantal hectares, dan bevinden de koplopers zich vooral in het zuiden van Europa:

  • Spanje: 2 mln ha
  • Italië: 1,8 mln.ha
  • Frankrijk: 1,5 mln ha

Wie heeft het grootste aandeel?
Als je kijkt welke landen relatief gezien het grootste aandeel bio-landbouwgrond hebben t.o.v. de gangbare landbouwgrond in hun land, dan krijg je weer een ander beeld:

  • Oostenrijk (21%)
  • Zweden (18%)
  • Estland (18%)

Oostenrijk is de onbetwiste leider qua bio-aandeel. Dit is o.m. het resultaat van een positief beleid van de overheid die de nadruk legt op de kwaliteit van voedsel i.p.v. op de kwantiteit. Oostenrijk is trouwens ook het eerste land dat zelf regels voor biolandbouw vastlegde, nog voor de eerste EU-wetgeving van kracht was.

Veel bedrijven schakelen om
Meer en meer gangbare bedrijven kiezen ervoor om hun gronden, teelten of vee om te schakelen naar biologisch. Het duurt doorgaans twee jaar voor de teelt of de producten echt als biologisch mogen worden verkocht. Meer dan 2,8 miljoen hectare of bijna een kwart van het Europees bio-areaal had in 2016 de status van omschakeling. In heel wat EU-landen blijft het aandeel omschakeling hoog.

De top 3 qua omschakeling naar biolandbouw ziet er zo uit:

  • Bulgarije: maar liefst 77% van de biobedrijven was in omschakeling in 2016
  • Kroatië: 69%
  • Hongarije: 51%

Ook bio-veestapel blijft groeien
Tot slot is er ook een duidelijke groei in de veestapel. Hoewel de bio-vleesproductie zich met name toelegt op kippen (42,9 milj. stuks), nam het aantal bio-runderen en bio-varkens in Europa flink toe in 2016:

  • Het aantal bio-runderen ging met 8% omhoog – naar een totaal van 4 miljoen stuks
  • Het aantal bio-varkens steeg met 5% tot 1 miljoen.
  • De schapen bleven stabiel op 4,5 miljoen

Bron: www.allesoverbio.be 

Publicatiedatum: