Mevrouw Kunz, Eden Fruits:

"Klanten willen weten wat er in en op zit"

In Algerije is de dadeloogst onlangs begonnen en daarom importeert Eden Fruits, het Europese dochterbedrijf van ZibanGarden, momenteel tot wel acht containers per week. Vanuit het Duitse Kehl am Rhein, direct aan de Franse grens, houdt men zich bezig met de import, de certificeringen maar ook de inkoop van de verpakkingsmaterialen. "Sinds onze bio-certificering begin dit jaar is de vraag naar bio-dadels sterk gestegen", zegt mevrouw Kunz, die vanuit Duitsland de handel in Europa organiseert. De kwaliteitscontrole speelt een grote rol voor Eden Fruits: „De klanten willen weten wat er in en op zit - zo worden er door de klanten zelf en voor de klanten regelmatig steekproefsgewijs analyses uitgevoerd."

Maar bio-dadels zijn niet het enige segment dat een groei vertekent: vanuit de VS is er een grote vraag naar dadels voor de verwerking. Hoewel het daarbij niet om dadels van bio-kwaliteit gaat, is de export naar de VS niet altijd makkelijk, vertelt mevrouw Kunz: "Er zijn strenge richtlijnen van de USDA, het ministerie van Landbouw van de VS, en de FDA (agentschap ter controle van voedsel- en medicijnkwaliteit)." De certificeringen IFS Broker (Eden Fruits) en IFS GM Food (ZibanGarden) komen het bedrijf echter niet alleen overzee ten goede aangezien ook de Europese supermarktketens steeds vaker op deze certificaten staan.

Productie en conditionering
Mohamed Ali Benghezal, de directeur van ZibanGarden, neemt de dadels af van telers uit Biskra, Algerije. Daarna worden ze door ZibanGarden gewassen, gedroogd en per hand in hun verpakkingen gelegd. Het verpakkingsmateriaal zelf stamt meestal uit Duitsland, de etiketten worden in Algerije bedrukt. Bij de verpakkingssoort die door supermarkten wordt gevraagd, zijn in de laatste jaren trends te zien. Mevrouw Kunz weet: "Vroeger waren de dadels meestal in piepschuim schaaltjes verpakt. Tegenwoordig geeft men de voorkeur aan dunne houten schaaltjes, deze passen beter bij de natuurlijke esthetiek van het product. Sinds kort zien we ook een stijgende vraag naar zogenaamde doypacks, oftewel hersluitbare zakjes." Momenteel is de populairste verpakkingsgrootte het 200 gram houten schaaltje met folie eroverheen. Verpakkingsmateriaal, verpakkingsgrootte en de populariteit van bio-producten staan in samenhang met de trends in de richting van gezonde, natuurlijke voeding, convenience en duurzaamheid in de levensmiddelenbranche.

Van links naar rechts: directeur Mohammed Ali Benghezal en Messaoud Bousnina, tijdens de verkoop op Biofach, Nürnberg 2018

Een blik op de toekomst
De dadelteelt in Israël groeit snel, maar is voor Algerijnse dadels geen directe concurrent: "In Israël teelt men eerder het ras Medjoul – in Algerije het ras Deglet Nour. Medjoul-dadels zijn groter en vooral duurder maar daarvoor in de plaats ook minder zoet. Door de uiterst hoge temperaturen in de teeltgebieden in Algerije zijn onze dadels van nature zoeter en hoeven ze niet van glucose te worden voorzien."Opnames in de fabriek in Biskra, Algerije.

Hoewel dadels steeds meer in het bewustzijn van de Midden-Europeanen komen, en al lang geen product meer zijn puur voor de etnische keuken, is er nog veel potentieel op de markt: "Het product is heel veelzijdig en kan in de vorm van bijvoorbeeld poeder of pasta verder worden verwerkt. In de VS vindt men dadels vaak in muesli, proteïne- en energierepen– een trend die hier in Duitsland en Europa slechts langzaam op gang komt." Desondanks is de vraag naar dadels bij Eden Fruits alleen al in de afgelopen twee jaar met zo'n 50% toegenomen. "In de kerstperiode zal de vraag naar het verwerkte product nogmaals toenemen – dadels gevuld met noten, chocolade of andere lekkernijen zijn dan wereldwijd bijzonder populair."

Voor verdere informatie: 
Fr. Kunz  
Eden Fruits GmbH
+49 (0) 7851 / 63 67 167
info@edenfruits.de
https://www.edenfruits.de/

Mohamed Ali Benghezal
ZibanGarden
+213 (0) 5 60 94 02 03
socodat@yahoo.fr
https://www.zibangarden.com/en/


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven