Kampioenen in agro-ecologische benadering:

Shortlist Future Policy Award 2018 bekend

De beste beleidsideeën rond agro-ecologie zijn bekend gemaakt op de shortlist van de Future Policy Award. Kandidaten komen uit Brazilië, Denemarken, Ecuador, India, de Filipijnen, Senegal, de VS en ook TEEBAgrifood staat op de lijst. De prijs wordt uitgereikt voor ideeën op beleidsniveau die de wereld optillen naar een klimaatbestendig en duurzaam landbouwbeleid. Dit jaar wordt de prijs georganiseerd door de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO), de World Future Council (WFC) en IFOAM–Organics International, met de steun van Green Cross International, DO-IT – Dutch Organic International Trade en de Sekem Group uit Egypte.

In 2018 wordt voor de Future Policy Award (FPA) gelet op een transformatie van de manier waarop we produceren en consumeren, omdat een groot deel van de huidige voedingssystemen ten grondslag ligt aan de uitputting van ons milieu door brongebruik dat de bodem, het water, het klimaat, de luchtkwaliteit en biodiversiteit aantast. De overgang naar duurzame voedingssystemen zou niet alleen ten bate moeten komen van voeding voor iedereen en bijdragen aan sociaal en economisch vermogen, maar ook rekening moeten houden met de opwarming van de aarde, het behoud van biodiversiteit en ecosystemen waarvan landbouw en menselijk welzijn afhankelijk zijn.

In totaal zijn 51 beleidsideeën uit 25 landen genomineerd. Een internationale jury koos de belangrijkste kandidaten uit:

  • Brazilie: Nationaal Beleid voor Agro-ecologie en Biologische Teelt (PNAPO, 2012)
  • Denemarken: Biologisch Actieplan voor Denemarken; Samenwerking met meer Biologisch (2011-2020, geüpdatet in 2015)
  • Ecuador: Quito's Stedelijk Landbouw Programma (AGRUPAR, 2002)
  • India: Sikkim's Staatsbeleid voor Biologische Teelt (2004) en Sikkim Biologische Missie (2010)
  • Filipijnen: Kauswagan: Van Wapens naar Teeltbedrijven Programma (2010)
  • Senegal: Ndiob's visie op het worden van een groene en veerkrachtige gemeenschap (2014) en z'n Landbouw Ontwikkelingsbeleid (2017)
  • VS: Los Angeles' Good Food Beleid (2012)
  • VN Milieu: TEEBAgriFood – De Economie van Ecosystemen en Biodiversiteit voor Landbouw en Voedingsevaluatie, 2018.

Als deze beleidsideeën hebben ten doel het leven en het levensonderhoud van kleine bedrijven en telerfamilies te beschermen, duurzame voedingssystemen te garanderen en duurzame landbouwmethoden te introduceren die natuurlijke bronnen in stand houden en de capaciteit voor aanpassing aan klimaatverandering verhogen.

Op 12 oktober worden de winnaars bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt op 15 oktober in Rome plaats.

Meer informatie over de Future Policy Award is te vinden op: https://www.worldfuturecouncil.org/2018-agroecology

De World Future Council

De World Future Council (WFC) heeft als doel om een gezonde planeet met eerlijke maatschappijen aan onze kinderen en kleinkinderen na te laten. Om dit te bereiken ligt de focus op effectieve toekomstbeleidsmaatregelen en een wereldwijd gebruik hiervan. De raad bestaat uit 50 vooraanstaande leden met verschillende achtergronden.

De Food and Agriculture Organization

De doelen van de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties zijn het bestrijden van honger en ondervoeding, armoedebestrijding via economische en sociale vooruitgang en het steunen van duurzaam management en gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

IFOAM – Organics International

Sinds 1972 is IFOAM - Organics International de enige overkoepelende, internationale organisatie in de biologische wereld die een diversiteit aan spelers op het biologische veld bij elkaar brengt. De visie richt zich op werkelijk duurzame landbouw, waardeketens en consumptie die voldoen aan de eisen van de biologische landbouw.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2018