Johan Vanhaeren, BioVibe:

"Verkoop van bio-pompoenen piekt rond het eind van oktober”

Tholen – “Het seizoen voor biologische vollegrondsgroenten gaat zijn gangetje. Er is voldoende vraag en aanbod van de producten en qua kwaliteit is het momenteel ook vrij stabiel”, vertelt Johan Vanhaeren van biologische groothandel BioVibe. “De witte en rode kool, prei en selderij zitten op hetzelfde prijsniveau als andere jaren. Wortelen zijn iets duurder als anders, maar ook hierin zitten geen grote verschillen. Ook de appelen en peren lopen goed. Er is veel aanbod en al het hardfruit is goed van kwaliteit en smaak. We verwachten één dezer dagen weer de Boskoop en de Doyenne binnen te krijgen.”

Droogte
De leveranciers van BioVibe hebben net als de conventionele telers ook last gehad van de droogte en de hitte. “Onze telers hebben allemaal goed kunnen beregenen en serieuze inspanning gedaan om de schade te beperken. Tot nu toe hebben ze alles redelijk goed kunnen opvangen en ervaren wij weinig gevolgen van de droogte”, aldus Johan. “Bloemkool is wat minder geweest de afgelopen periode, maar momenteel hebben we weer voldoende volume. Ook zitten er wat minder kilo’s op de pompoenen, echter zal dit niet voor problemen zorgen omdat het areaal is vergroot.”

Butternut
Aan het eind van oktober verwacht BioVibe dat de vraag naar pompoenen weer omhoog zal gaan. “De vraag naar pompoenen in september blijft nog wat achter, maar deze maand zal dat wel loslopen. Tegen het eind van oktober piekt de verkoop en verkopen we het dubbele van nu. Daarna blijft de vraag in de wintermaanden stabiel”, zegt Vanhaeren. Volgens de handelaar is de populariteit van de pompoenen de laatste jaren goed gegroeid. Soorten als de butternut doen het erg goed.

De biologische groothandel ziet dat de vraag naar biologisch product licht aan het stijgen is. “We verwachten dat de vraag blijft groeien, maar dit zal nog niet spectaculair zijn. Ik denk dat biologisch in het buitenland harder groeit dan in België, maar waarom wij wat achterblijven weet ik niet”, aldus Johan. BioVibe levert voor 95% aan de binnenlandse markt en de overige vijf procent gaat naar Nederland, Frankrijk en een beetje naar Duitsland. De producten gaan voornamelijk naar supermarkten, natuurvoedingswinkels en groothandels.

“We zien dat de laatste jaren de vraag naar vergeten groenten zoals pastinaak en wortelpeterselie aan het groeien is. Dit geldt ook voor de opkomende zoete aardappel. Toch is de biologische sector een vrij stabiele. In biologisch heb je weinig pieken en dalen in de markt en de prijzen blijven ook redelijk stabiel. Zoals het er nu naar uitziet verwachten we een goed seizoen met mooie kwalitatieve producten”, besluit Johan.

Voor meer informatie:
Johan Vanhaeren
BioVibe
Kempenarestraat 44A
2860 – Sint-Katelijne-Waver
+32(0)15 70 0092
info@biovibe.be 
www.biovibe.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven