Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cas Snijder, inkoper biodynamische producten in Zweden:

"Zweedse zomers brengen gezelligheid"

Zweden, het land van elanden, rode huizen en Midzomer. Na een lange winter kijkt men reikhalzend uit naar de zomermaanden met hun vele uren daglicht. Volgens Cas Snijder, die sinds 1991 in Zweden woont, is vooral het voorjaar nergens zo mooi als daar.

Na het afronden van zijn opleiding tot bloemist aan de tuinbouwschool gevolgd door Warmonderhof, de opleiding voor biologisch-dynamische landbouw, besloot Cas uit te kijken naar een nieuw leven in het buitenland. “Ik wilde graag iets voor mezelf beginnen maar de mogelijkheden in Nederland waren beperkt. Mijn toenmalige vriendin was een Finse, maar omdat Fins een bijzonder moeilijke taal is om te leren kozen we toch voor Zweden. Hier was ik al geweest voor een stage en dat was mij goed bevallen”, zo verklaart hij zijn vertrek naar het grootste land van Scandinavië. Cas ging er aan de slag bij een biologisch dynamische boer en kwam al snel in de maatschap terecht. Nadat zijn relatie stuk ging, stapte hij uit de maatschap en kwam Cas na wat omwegen bij een groothandel in biologische dynamische producten terecht.

Inmiddels werkt hij alweer veertien jaar als inkoper bij Stiftelsen Biodynamiska Produkter. Voor zijn werk als inkoper heeft hij met name veel contact met producenten en exporteurs uit Italië, Frankrijk, Spanje, Nederland, Duitsland en Denemarken. “Het is hier hoogseizoen. De producten komen nu veelal uit eigen land maar over een tijdje gaat het importseizoen weer van start. Een groot deel van de handel gaat via Nederland”, vertelt hij. De groothandel levert een compleet assortiment biologische producten, inclusief AGF, voor winkels, supermarktorganisaties en grootverbruikers. Ook biedt de groothandel groente- en fruitabonnementen aan voor consumenten en is er een webshop met zo’n 400 producten. Cas: “Daarnaast verhandelen wij biologische bananen voor supermarkten. Stiftelsen Biodynamiska Produkter was één van de eerste bedrijven wereldwijd met de import van biologische bananen uit de Dominicaanse Republiek. Desgewenst laten wij de bananen ook rijpen. Voor de bananenhandel hebben we een kantoortje bij Van der Lem in Nederland.”  

De Zweed kent twee gezichten
Cas woont met zijn gezin in Järna, een plaats ongeveer 55 kilometer ten zuiden van Stockholm aan de Oostzee. “Veel mensen emigreren naar het Scandinavische land vanwege de rust, ruimte en natuur maar zelf vind ik het wel zo fijn om in de buurt van een stad te wonen”, merkt hij op. “Hoewel ik de natuur prachtig vind, zou ik niet in ‘the middle of nowhere’ verscholen tussen de bomen kunnen wonen. Rust en ruimte vind je hier overigens zeker. Het is allemaal wat minder gestrest. Daarnaast is Zweden een prachtig land om kinderen te krijgen. Niet alleen vanwege de goede regelingen op gebied van ouderschapsverlof maar ook qua opvoeding. Ze groeien hier op met respect voor hun omgeving en de natuur en mogen lang kind zijn.” Ook valt het hem op dat Zweden alles behalve krenterig zijn. Tijdens feestjes en verjaardagen kun je zoveel taart eten als je wilt en op koopjesjacht gaan, kent men niet. “Verder zijn Zweden enorm conflict vermijdend. Ze spreken het niet uit en bedenken soms zelfs complete constructies om maar niet met het probleem geconfronteerd te worden. Nederlanders zijn recht door zee. Het kan misschien hard overkomen maar je weet wel wat je aan elkaar hebt. Zweden ervaren de Nederlandse directheid als agressief. Ze hebben wat meer respect voor elkaar en daar valt ook weer wel iets van te zeggen.”

Wat Cas wel jammer vindt, is de terughoudendheid van de Zweden. Het sociale leven is er volgens hem compleet anders. “Zweden zijn erg op zichzelf. De Hollandse gezelligheid en spontaniteit van even langskomen voor een kop koffie, een praatje maken met de zieke buurman of een kaartje door de bus gooien bij iemand in de straat die een baby heeft gekregen, kennen ze hier niet en dat mis ik wel. Misschien heeft het met het licht te maken. In de winter is het hier halverwege de middag al donker. Eigenlijk heb je twee soorten Zweden: de Winter-Zweed en de Zomer-Zweed. In de zomer is men vrolijker en socialer. Het voorjaar is hier trouwens prachtig. In een tijd van een paar weken komt alles tot bloei, een explosie van kleuren, de dagen die langer worden en de zon die meer kracht krijgt. Heerlijk! Daar kijken we elk jaar naar uit.” 

cas.snijder@biodynamiskaprodukter.se