Wetenschappers bevestigen steeds meer het nut van bio-levensmiddelen voor de gezondheid

Uit een in de VS gehouden onderzoek is gebleken dat het overstappen van conventioneel geteelde groenten en fruit naar biologisch geteelde groenten en fruit, het gehalte aan gewasbeschermingsmiddelen in het lichaam van kinderen aanzienlijk kan verlagen. En dat reeds binnen enkele dagen. Tijdens het onderzoek, waaraan veertig kinderen tussen de 3 en 6 jaar deelnamen, ontdekten de wetenschappers van het centrum voor milieuonderzoek en kindergezondheid aan de universiteit UC Berkeley, dat het eten van biologische levensmiddelen snel een reductie van meerdere gemeten pesticidewaarden veroorzaakt. Deze reductie bedraagt wel een kwart tot de helft. Hiermee levert het onderzoek soortgelijke resultaten als reeds eerder uitgevoerde onderzoeken die het nut van bio-levensmiddelen voor de gezondheid bevestigen.

Wat betreft de voedingsstoffen zijn de voordelen van biologische levensmiddelen al uitgebreid bekend. Een internationaal team onder leiding van professor Carlo Leifert van de Britse universiteit Newcastle presenteerde in 2014 een analyse waaruit blijkt dat biologische producten tot wel 69 procent meer sleutelantioxidanten bevatten dan regulier geteelde voedingsmiddelen. Bovendien zijn ze in geringere mate belast met giftige metalen en gewasbeschermingsmiddelen. Baserend op de analyse van 343 wereldwijde onderzoeken, die allen door deskundigen werden uitgevoerd, ontkrachtten Leifert's resultaten de mythe dat bio-levensmiddelen zich qua voedingsstoffengehalte niet zouden onderscheiden van levensmiddelen waarbij tijdens de productie gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet.

Ook andere onderzoeken ondersteunen Leiferts werk. Zo wees bijvoorbeeld een onderzoek van de Franse voedingsmiddelenautoriteit AFSSA uit 2009 uit dat bio-producten hogere gehaltes aan mineralen zoals ijzer en magnesium bevatten en meer antioxidanten. Uit een soortgelijk onderzoek uit 2007 bleek dat wortelen, appelen en perziken uit de biologische landbouw hogere waardes aan vitamine C en flavonoïden vertonen. Bij de analyse van bio-tomaten kwamen wetenschappers tot vergelijkbare resultaten, waarbij ze vaststelden dat deze meer vitamine C, fenolverbindingen en flavonoïde bevatten dan conventioneel geteelde tomaten.

Bron: Dr. Rath Health Foundation 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven