Tim Moerman, Boomgaard ter Linde

Nieuw koelhuis en duurzaam opslag- en pakstation Boomgaard ter Linde

Tholen – De locatie van Boomgaard ter Linde is de oudste biologische grond van Nederland. Al sinds 1926 wordt op deze locatie in Oostkapelle biodynamisch geteeld. Teler, en inmiddels eigenaar, Tim Moerman is sinds 2014 betrokken bij het bedrijf. "Ik werk intensief samen met verschillende collega-telers binnen coöperatie Nautilus Organic. Samen proberen we met de rassen die we telen in te spelen op de vraag van de consument. Biologische Elstar en Conference zijn hier een goed voorbeeld van. We telen ook de Topaz-appel, maar deze wordt op dit moment vooral in België goed verkocht. De appel die heel duidelijk in vraag stijgt is de Natyra. Het is een erg aromatische zoete appel met een specifieke teelt. Er valt nog veel over de Natyra-teelt te leren, maar de smaak van deze relatief nieuwe biologisch appel valt bij de consument duidelijk in de smaak." Binnen de coöperatie wordt ook de anti-allergene Santana-appel geteeld. "Een makkelijker te telen appel, en bovendien geschikt voor mensen met een lichte appelallergie, waarvoor we als telers gezamenlijk wat meer aandacht proberen te vragen."


Biologisch teler Tim Moerman

Nieuw koelhuis voor hardfruit en akkerbouwproducten
De nieuwe blikvanger op het erf van Boomgaard ter Linde is een gloednieuw, duurzaam gebouwde koelhuis en pakstation. "De nieuwe locatie is stilaan in gebruik en is volgende week officieel klaar. Het koelhuis en de pakstation is deels ter uitbreiding van het eigen areaal, maar ook voor Coöperatie Nautilus Organic", vertelt Tim Moerman. De helft van het koelhuis is bestemd voor hardfruit en de andere helft voor akkerbouwproducten. Het koelhuis is geheel gebouwd in het thema 'biologisch' en voor de koeling wordt het natuurlijk koudemiddel ammoniak gebruikt. Er is bewust gekozen om geen Freon te gebruiken als koudemiddel, omdat dit niet bij de bedrijfsvoering past. Ook het dak is geheel in de stijl gebouwd met zonnepanelen en 1000m2 sedum als dakbedekking. 


De zonnepanelen en sedum op het dak van de schuur

Droogte
Boomgaard ter Linde is tijdens de droogte ook niet gespaard gebleven. "Onze hardfruitbomen zijn hier erg sterk, maar toch heb ik samen met een collega besloten water te laten komen via een binnenvaartschip. Het water in de buurt is allemaal brak, dus we hadden geen andere optie. Het laten komen van water is erg duur, maar we wilden de gevolgen voor zijn", aldus Tim. "De bomen hingen goed vol en daarom is het fruit ook wat kleiner. We hebben de bomen niet uitgedund, omdat we het risico op zonnebrand niet wilden lopen."Toekomst
Voor de toekomst heeft teler Tim Moerman grote plannen. "We hebben nu al een jaar Mirabelle-pruimen en we willen ons in de toekomst verder bezig gaan houden met zachtfruit. Het telen van de rode bes staat op de agenda en we willen een totaalpakket gaan aanbieden aan onze afnemers. Het telen van zachtfruit doen we met collegateler Harald Oltheten van De Ring uit Oud-Sabbinge, ook lid van Nautilus Organic. Daarnaast willen we ons focussen op de groei van biologisch telen in Zeeland. In Zeeland is biologisch telen minder populair, dus nog niet veel telers maken de overstap naar biologisch. Het biologisch telen is een mooi beroep en we hopen dat vooral in Zeeland het aantal biologische telers zal stijgen. Wij en natuurlijk ook de coöperatie dragen daar graag aan bij."

Voor meer informatie:
Tim Moerman
Boomgaard ter Linde
Oranjezonweg 3a
4356 EH Oostkapelle
+31(0)6 333 73493

Auteur: Sharon de Ridder, sharon@agf.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven