Samenwerking met brouwerij Groninger

Jaarlijkse biologische hopoogst op Landgoud

Het begint al een traditie te worden: de hopoogst bij Landgoud voor Brouwerij Groninger op de tweede zaterdag in september. Vrienden, familie, buren en geïnteresseerden helpen mee om de hop te plukken. Dit jaar was de pluk op zaterdag 8 september in Kloosterburen. 

Brouwerij Groninger en biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud hebben de handen ineengeslagen voor de teelt, verwerking en productie van hop op de Groninger klei. In 2016 zijn de eerste hop rhizomen in de grond geplant en in 2017 is het veld verdubbeld. Inmiddels staan er vier hoprassen op het veld, Prima Donna, Willamette, Cascade en Nugett. Hop is naast mout, water en gist een basisingrediënt van bier. Er zijn meer dan 250 hoprassen, met elk een eigen karakteristieke smaak. Hop is in te delen in drie groepen. De aromahop geeft de fijne smaken aan het bier door een gematigde alfazuur. De bitterheid in het bier komt van de bitterhoppen. Deze hebben een hoog alfazuurgehalte. Dubbeldoelhop heeft zowel aromatische als bittere kwaliteiten. 

De vier rassen op het hopveld van biologische akkerbouwbedrijf Landgoud geven elk een eigen smaakbeleving aan het bier. Cascade hop zorgt voor de hoge bitterheid en citrussmaak in bijvoorbeeld een IPA-bier. De Nugett hop voegt bittere en kruidige aroma toe. Willamette is een aromahop voor bieren als Stout, Engelse Ale, Porter etc. De Prima Donna is kruidig en fruitig. 

Het duurt zeker drie jaar voordat een hopplant de maximale productie levert. Nu de planten bij Landgoud volwassen genoeg zijn, is er voldoende hop voor Brouwerij Groninger om het in de bieren te verwerken. Vanaf begin volgend jaar liggen de eerste biertjes met echte Groninger biologische hop bij winkels en horecagelegenheden.

Voor meer informatie:
Landgoud
Dijksterweg 45
9977 TD Kloosterburen
0595 528233

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.