Sarath Ranaweera, Bio Foods

"Sri Lanka: “Telers kunnen meer verdienen door over te stappen naar biologisch"

De wereldwijde vraag naar biologische voeding neemt toe en Sri Lanka moet zich klaar maken om de hoeveelheid biologische voedselproducten die ze produceren te vergroten. “Als land dat rijk is natuurlijke bronnen, kunnen we hierdoor competitiever worden op de internationale markt”, zo zegt de voorzitter van Bio Foods, Dr. Sarath Ranaweera.

“De lokale telers staan voor het moeilijke probleem dat ze geen zekerheid hebben over de prijs die ze krijgen voor hun producten. Biologische producten worden echter verkocht voor premium prijzen en ook in niche markten wordt hier een goede prijs voor betaald”, vertelt hij. 

Door van traditionele teeltmethodes over te stappen naar biologisch kan een teler een hoger inkomen voor zichzelf genereren. Bovendien is biologisch een gezondere manier van eten en helpt het om het milieu te behouden. Hoewel de overheid de biologische teelt aanmoedigt, zouden ze ook een mechanisme moeten introduceren waardoor ze ervoor zorgen dat telers de beste prijs voor hun producten krijgen, voegt hij toe.

De schatting is dat meer dan 10.000 telers en hun gezinnen leven van de biologische teelt. Verwacht wordt dat de biologische voedsel- en drankenmarkt dan ook €277,4 miljard waard zal zijn tegen 2025. 

“Door de grootte van de markt heeft deze al veel mooie kansen voor Sri Lanka gecreëerd. Het is echter wel noodzakelijk om bewustzijn te creëren rond de biologische teelt en certificering, waardoor exporteurs ook actief kunnen zijn op de wereldwijde markt. De vraag naar biologische voeding zal toe blijven nemen, aangezien er steeds meer aandacht komt voor een gezonde voeding en levensstijl”, zegt Ranaweera. 

Telers zouden tot wel 30 tot 50% meer voor hun verse producten kunnen krijgen door van conventionele teeltmethodes over te stappen op de biologische teelt.

Bio Foods, dat onlangs zijn 25-jarige bestaan in Sri Lanka heeft gevierd. exporteert zijn producten voornamelijk naar de Europese markt. Het productassortiment van het bedrijf bestaat onder andere uit thee, specerijen en kokosproducten. “We exporteren 63% van onze gezonde biologische producten naar de Europese markt. We vinden echter dat Sri Lankanen echter ook toegang zouden moeten hebben tot deze gezonde voeding en willen daarom ook aan de lokale markt gaan leveren. We werken hard om de huidige cultuur van conventionele teelt met zijn bestrijdingsmiddelen te veranderen”, liet Dr. Ranaweera weten.

“Dit combineren we met een ‘fairtrade model’ voor de telers, waarbij, onafhankelijk van het seizoen, hun productiekosten worden betaald en ze altijd extra geld krijgen, zodat de betaalde prijs boven de marktprijs ligt. Zo kunnen de telers een goede levensstandaard behouden,” zegt hij. 

Het bedrijf is marktleider op het gebied van de duurzame teelt en het belangrijkste verschil tussen hen en andere bedrijven is dat hun bedrijfsmodel niet alleen bestaat uit het rechtstreeks trainen en certificeren van groepen minder bedeelde groepen telers in Sri Lanka, maar ook uit hun hun eigen verwerkingslocaties en verpakkingsbedrijven. Het bedrijf beheert dus het gehele proces, van teler tot het uiteindelijke gezonde product - allemaal op een duurzame manier.

Bron: Sunday Observer (Sanjeevi Jayasuriya)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.