Onafhankelijk platform biologische kennis is opstartfase voorbij

Edith Lammerts van Bueren nieuwe voorzitter BioAcademy

Edith Lammerts van Bueren is de nieuwe voorzitter van de BioAcademy. Per 1 september neemt zij het roer over van Arend Zeelenberg. Dit gebeurt op het moment dat de koers van de BioAcademy helder is. Zeelenberg loodste de organisatie door de beginfase heen, Lammerts van Bueren zal de volwassen organisatie nu verder ondersteunen. 
Bij zijn afscheid gaf Arend Zeelenberg aan dat hij de ontwikkeling van het kennisplatform als een project heeft ervaren waar veel energie uit loskwam. Nu de ideeën uit de eerste fase gekanaliseerd zijn, draagt Zeelenberg graag het roer over aan Lammerts van Bueren. "Edith is iemand met haar hoofd in de wetenschap en haar voeten in de klei”, typeert Zeelenberg de nieuwe voorzitter met haar lange staat van dienst in de biologische sector. Lammerts van Bueren zei op haar beurt dat ze met veel plezier de taak aanvaardt. „We barsten van de goede ideeën”, zegt zij over de BioAcademy. 

Bestuurslid Jan Groen van de BioAcademy zegt dat de organisatie inderdaad in een nieuwe fase belandt. "We trekken nieuwe mensen aan en nieuwe partners. Iedereen heeft zich ingespannen om een grote groep founding partners te betrekken.” Het lukte de BioAcademy in de aanloop en de eerste fase van haar bestaan enkele tientallen partners aan te trekken, die de kennis van biologische productie en de verdieping van het biologische gedachtegoed samenbrengen. 

De BioAcademy-partners willen een ontmoetingsplaats bieden voor iedereen die werkt in biologische ondernemingen. Ronald van Marlen van Timeli, een van de BioAcademypartners, sprak de wens uit dat de BioAcademy meer dan een platform wordt: "Ik hoop dat we een gemeenschap worden van biologische ondernemers en elkaar vinden op veel meer vlakken dan het gezamenlijke thema kennisdistributie.” 


Edith Lammerts van Bueren neemt het roer over van Arend Zeelenberg

Meer vernieuwing 
Naast de voorzitterswissel wordt Adri van Nieuwenhuyzen in het bestuur opgevolgd door Lian Kaspers. Arjan Nijdam gaat als bestuurslid de Biowinkelvereniging vertegenwoordigen. 

Binnen het aanbod van kennis pakt de BioAcademy zelf ook een rol op. Alle kennisaanbieders werken samen aan een zo compleet mogelijke dekking van het kennisaanbod. Met BioBasics, een online-aanbod van basale biokennis voor beginners en meer ervaren mensen uit de biologische sector, brengt projectleider Wiebe Broekema praktische modules met lesmateriaal. "We beginnen met de uitleg van de principes achter biologische producten en komen daarna met meer verdieping of bijvoorbeeld uitleg over wat biologisch dynamisch is”, aldus Broekema. 

Jurrien Roossien van DO-IT onderstreept dat bij zijn bedrijf en dat van andere BioAcademypartners de wens bestaat dat medewerkers meer kennis krijgen van de inhoudelijke kant van biologisch produceren. De biologische sector wil leidend zijn in goede behandeling van mens, dier en milieu. Roossien streeft daarom naar een groot bewustzijn van de kernwaarden ‘Health, Ecology, Care en Fairness’ in de sector. 

Bij de vorm van BioBasics kiest de BioAcademy voor korte theoretische tekst met daarbij veel e-learning. Filmpjes en andere toepassingen op internet en computers maken de drempel om meer te leren over biologische productie laag en inzetbaar voor alle gebruikers. "De BioAcademy-aanbieders van trainingen en cursussen kunnen het theoretische deel zo wat beperken en veel tijd uittrekken om met de deelnemers het veld in en de bedrijven op te gaan”, zegt Broekema. "Het toepassen van de kernwaarden in de praktijk is immers waar het in de biologische sector om draait.”

Voor meer informatie: www.bioacademy.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.