Gulpener Hopoogst op 9 september

Gulpener toont vier primeurs tijdens Gulpener Hopoogst

Sinds jaar en dag wordt de Gulpener hop op de tweede zondag van september geoogst door medewerkers, vrienden en familie van de brouwerij. Dit jaar is dat op zondag 9 september. Dit jaar zijn er vier primeurs tijdens de Gulpener Hopoogst. Het bedrijf introduceert een zeer gelimiteerd bier: een Whisky Barrel Aged Peated Masterblend. Bezoekers kunnen tijdens de Hopoogst karten op de eerste krat kart baan ter wereld. Er wordt met de vers geplukte hop eenmalig een speciale ongefilterde Dort gebrouwd én het Hopoogst festival draait dit jaar volledig op wind- en zonne-energie met de GreenBattery. 
 
Whisky Barrel Aged Peated Masterblend
Tijdens de hopoogst introduceert Gulpener een nieuw bier: de Whisky Barrel Aged Peated Masterblend, welke in zeer gelimiteerde oplage verkrijgbaar zal zijn. Onze Gulpener Wintervrund is na vries-destillatie gelagerd in Schotse eikenhouten vaten waar peated single malt Whisky in gerijpt heeft. Door de combinatie van Gulpener IJs-Wintervrund en de 15 maanden houtlagering in de kelders van ons BrouwLokaal, heeft het bier een peated karakter gekregen doordat de mout die gebruikt wordt bij het productieproces van Whisky gedroogd is met een door turf gestookt vuur. 
 
Eerste Krat Kartbaan ter wereld
In oktober 2017 circuleerde er een filmpje op social media van twee jongens die op een Gulpener krat door de straten van Zuid-Limburg reden. Gulpener heeft de jongens daarna benaderd. Het elektrisch rijdende bierkratje is bedacht door REIB, het bedrijf van Guido Buntinx en Christophe Westerveld, twee studenten werktuigbouwkunde. Inmiddels zijn er 5 rijdende bierkratten voor Gulpener ontwikkeld. Met deze kratten kan tijdens de hopoogst op een mini-krat kart baan geracet worden! Bekijk hier de film van de testrit: https://youtu.be/VFkxVMB4Eqc 
 
De Hopoogst op wind- en zonne-energie
Bij het organiseren van een festival als de Gulpener Hopoogst is het noodzakelijk om met diesel aggregaten werken. Aggregaten staan er niet om bekend dat ze erg duurzaam zijn. Dit jaar komt daar eindelijk verandering in. Mede dankzij de Gemeente Gulpen-Wittem, die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staat, zal het Hopoogst festival dit jaar volledig op wind- en zonne-energie draaien dankzij de GreenBattery. Jan-Paul Rutten, directeur Gulpener: “Dit is fantastisch. Het is al jaren een doorn in ons oog dat we zo’n mooi evenement organiseren dat volledig past bij de duurzame filosofie van de brouwerij, maar toch met vervuilende aggregaten moesten werken. Geweldig dat de Gemeente Gulpen-Wittem het ook belangrijk vindt om te verduurzamen en ervoor heeft gekozen om met ons een pilot te starten met de GreenBattery.” 
 
Ongefilterde Dort met verse hop
Op zondag 9 september oogst Gulpener haar hop die in Reijmerstok, een dorpje op steenworp afstand van de brouwerij, verbouwd wordt door Hopteler Roger Wouters. Bijna 250 vrienden en familieleden van de brouwerij helpen vrijwillig mee om de hop te oogsten die nodig is voor het nieuwe brouwseizoen. Een klein gedeelte van de oogst wordt gebruikt om de dag na de hopoogst, eenmalig een heel speciaal bier mee te brouwen: Een ongefilterde Dort mét verse hopbellen. Dort is eerder dit jaar uit het assortiment van Gulpener verdwenen. Om de echte Dort liefhebbers nog een keer tegemoet te komen, gaat Brouwmeester Steven van den Berg deze eenmalige speciale Dort brouwen. Het bier zal waarschijnlijk in november op de markt komen.
 
De Gulpener Duim
Elk jaar tijdens de hopoogst wordt de Gulpener Duim uitgereikt. Deze stimuleringsprijs, welke bestaat uit een bronzen beeld en een cheque van € 1.250,- gaat naar een vrijwilligersorganisatie die op een bijzondere wijze actief is op sociaal, maatschappelijk of cultureel vlak. Een prijs voor en door de lokale gemeenschap, want inwoners kunnen zelf iemand nomineren. Er zijn enorm veel initiatieven in de gemeentes Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Vaals die deze aandacht en waardering verdienen. Welke vrijwilligersorganisatie dit jaar de prijs krijgt uitgereikt, wordt zondag 9 september rond 16.00 uur bekend gemaakt door Gulpener directeur Jan-Paul Rutten en de Hop koningin van 2018.
 
Activiteiten festivalterrein
Terwijl de plukkers hard aan het werk zijn om de hop te oogsten is er op het festivalterrein veel te zien, te proeven en te beleven. Een greep uit de activiteiten: Het BrouwLokaal is aanwezig met heerlijke gerechten volgens het 25-miles concept en met zeer bijzondere bieren uit de Microbrouwerij. Er worden Biercolleges gegeven, er is een minibrouwerij waar gebrouwen wordt, 16 bieren van de tap, een krat kart baan, activiteiten voor de kinderen, de huldiging van de Hop koningin en de uitreiking van de Gulpener Duim. Muziek wordt verzorgd door Dr. Brass en Sfeer op Wielen. 
 
Het Hopoogst festival is gratis toegankelijk. Meer info? kijk op onze Facebook pagina of op www.gulpener.nl 
Datum: 9 september 2018
Tijdstip: 12:00 – 19:00 uur
Toegang: Voor alle leeftijden
Prijzen: Gratis toegang
Adres: Reijmerstokkerdorpstraat, 6274 NK Reijmerstok

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven