De Flietermolen: coöperatie voor biologische bloem

Tholen – De Flietermolen in Tollembeek – zo’n 30 kilometer van Brussel - is een coöperatie die handelt in biologische bloem. “Iedereen in de keten zit onze coöperatie: de telers, bakkers, molenaars, bakkers en klanten”, begint Julian Still, coöperant én initiatiefnemer. “Momenteel heeft de coöperatie een 60-tal coöperanten en vier personeelsleden. Daarnaast zijn er ook veel vrijwilligers actief. In 2016 hebben we de Flietermolen coöperatie opgericht. We hebben een jaar gerenoveerd en zijn nu één jaar in productie. We hebben twee molensystemen: een cilindermolen en een set maalstenen. We produceren 100% biologische en zuivere bloem: we voegen geen bewaarmiddelen en meelverbeteraars toe. Wij werken in een straal van 30 kilometer, zo lokaal mogelijk. Hierdoor beperken we de voedselkilometers.” De coöperatie heeft momenteel vijf producten. “Wij werken nu met zes telers die tarwe en spelt leveren. Hiervan maken we hele fijne, witte bloem en volkoren bloem. De bloem wordt gemaakt met de oude cilindermolen uit 1906. De temperatuur in deze molen blijft onder de 20 graden, zodat alle voedingsstoffen bewaard blijven. Deze fijne bloem kan gebruikt worden voor allerlei soorten bereidingen zoals brood, koekjes en pannenkoeken en als bindmiddel in sauzen. Ons volkorenmeel is ideaal voor brood, wafels, pannenkoeken en koekje. Deze zomer hebben de telers ook rogge en haver geoogst, dat dit najaar toegevoegd wordt aan ons assortiment, net als op steen gemalen meel.”

En wat zijn de andere plannen voor de toekomst? “Allereerst zijn we nog op zoek naar bio-bakkers die ons bloem willen gebruiken. We zouden ook graag een eigen bakkerij willen, een soort kleinschalig bakkersatelier. Dit is dan voor de mensen in de buurt. Ook zijn we op zoek naar een bio-koekenbakker, maar die hebben we in België nog niet gevonden. Maar van ons kortmeel kun je echt hele goede koekjes bakken!”

Voor meer informatie:
De Flietermolen
Flieterkouter 43a
1570 Tollembeek
België


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.