Peru: teelt biologische mango als alternatief

Peru wordt als land gewaardeerd vanwege de kwaliteit van haar mango's op basis van de erkenning voor een variëteit als Kent, waar in de markt goede vraag naar is, aldus Noris Ledesma van Fairchild Tropical Botanic Garden in Miami. Ze voegt echter toe dat het voor Peru nodig is om het exportaanbod van mango's verder te diversifiëren. Aan de kant van de teelt is daar ook een reden voor, omdat het klimaat de afgelopen twintig jaar veel veranderd is en een gebrek aan koude weken is ongunstig voor de Kent. 

"Peru kan niet 100 procent inzetten op Kent, omdat er nu teeltproblemen mee voorkomen. Het wordt steeds duurder om deze subtropische variëteit te produceren wanneer er geen koude weken zijn in het bloei-jaar. Daarom moeten er andere variëteiten komen," benadrukt ze. 

De variëteiten Rapoza en Manzanillo zouden alternatieven voor telers kunnen bieden. Ze lijken op Kent wat vezel en kleur betreft en zijn bovendien wat roder. Hierin ligt ook een van de uitdagingen van de Kent, die vraagt om speciale maatregelen in de teelt en de snoei om fruit te verkrijgen dat beter gekleurd is en hogere prijzen oplevert. 

Een ander alternatief is de teelt van meer biologische mango's. Deze markt groeit nog steeds en de verwachting is dat consumenten in de wereld steeds gezond blijven willen eten en deze markt dus zal blijven groeien. 

"Ik ben van mening dat er een organisatie zou moeten zijn, die telers helpt de juiste prijs voor hun biologische product te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een biologische mango dezelfde prijs krijgt als een conventioneel product, omdat het veel duurder is om te telen," stelt Ledesma. "Over het algemeen is het gezond en verstandig om te diversifiëren. Er zijn reeds bestaande alternatieven. Er bestaan gewoon genenbanken en er is al veel vooruitgang in de zoektocht naar een vervanger voor Kent."

Bron: agraria.pe

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven