NFU: No-deal Brexit kan voor grote problemen zorgen voor biologische bedrijven

Biologische voedselproducenten in het VK zouden wellicht niet meer naar de EU kunnen exporteren als er een no-deal Brexit komt, zo waarschuwen telers. 

Volgens de richtlijnen die zijn gepubliceerd door de overheid mogen telers in het VK alleen naar de EU exporteren als ze gecertificeerd zijn door een instantie die is goedgekeurd door de Europese Commissie. Maar biologische bedrijven in het VK kunnen hier pas een aanvraag voor indienen nadat Brexit plaatsvindt - en goedkeuring kan dan nog tot wel negen maanden duren. 

De National Farmers' Union (NFU) zegt dat de huidige situatie rondom biologische verse producten als waarschuwing dient voor alle toekomstige handel van voeding en agrarische producten tussen het VK en de EU. De waarnemend voorzitter van de NFU, Guy Smith, die een teeltbedrijf in Essex heeft: "Ons standpunt is dat we een ordelijke, goed georganiseerde Brexit moeten hebben. We willen geen problematisch no-deal scenario." 

"Biologische goederen hebben om logische redenen strenge certificering nodig. Dit zal in maart nog niet geregeld zijn, dus wat moeten biologische producenten dan doen? Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om ervoor te zorgen dat de certificering dan geregeld is. Bovendien zijn er veel andere praktische problemen. Een voorbeeld hiervan is mijn New Holland tractor. Ik ben zeer trots dat deze gemaakt is in Basildon, maar ik ben me er ook van bewust dat deze een Franse cabine en een Italiaanse versnellingsbak heeft. Als we dus geen goede relatie met de EU hebben en ik geen onderdelen voor mijn tractor meer kan kopen, loop ik tegen enorme problemen aan. Dit is allemaal niet onoplosbaar, maar er zijn veel dingen die de handel kunnen be├»nvloeden", aldus Smith. 

De overheid liet weten dat het "alternatieve aanpakken" aan het bekijken is dat het proces voor biologische verse producten moet versnellen. Ministers verwachten te kunnen onderhandelen over een overeenkomst waarmee biologische producten vrij verhandeld kunnen worden tussen het VK en de EU, omdat de Europese regelgeving in de Engelse wetgeving opgenomen zal blijven. 

De logo's op verpakkingen zullen ook moeten veranderen, en het Europese biologische label van een groen blad met sterren zal gaan verdwijnen, zodat alleen het biologische label van het VK over blijft.

In andere sectoren van de biologische industrie heeft de overheid al aangegeven dat landeigenaren subsidies zullen blijven krijgen in het geval van een no-deal, totdat een nieuwe agrarische wetgeving is opgezet. De financiering zal blijven zoals het nu is tot het huidige parlement verdwijnt, zo rond 2022, hoewel hier wel voorwaarden aan verbonden zijn. Zo moeten de mensen die subsidie ontvangen blijven voldoen aan dezelfde standaards en regels, waaronder bedrijfsinspecties, om de betalingen te ontvangen. 

Bron: Eastern Daily Press (Chris Hill)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.