VS: Biologische hazelnoottelers lopen tegen verschillende problemen aan

Biologische hazelnoten kunnen een goede prijs opbrengen, maardoor de noten zonder conventionele middelen te telen kunnen telers onvoorzienerisico’s lopen, zeggen experts.

Telers die op biologische wijze hazelnoten telen – of ditwillen gaan doen – hebben hier op 15 augustus meer informatie over gekregentijdens rondleidingen bij verschillende bedrijven in Libanon en Scio, Ore., diewerden georganiseerd door de Organic Hazelnut Growers Association.

Omdat ze geen toegang hebben tot de meeste chemischemiddelen, moeten biologische telers creatief zijn om de verschillende mogelijkeplagen en ziekten te bestrijden en te voorkomen, zo zeiden de sprekers.

“Je kunt het niet alleen voor de opbrengsten doen, het isecht een hele andere manier van telen als je dit niet gewend bent,” verteltDrew Katz, transitie coördinator bij Oregon Tilt, een biologischecertificeringsinstantie.

Een ziekte waar veel biologische hazelnotentelers last vanhebben is de Eastern Filbert Blight, een schimmelziekte die conventioneletelers kunnen bestrijden door het gebruik van schimmelbestrijdingsmiddel.

Biologische telers kunnen hun boomgaarden behandelen metkoper, maar deze behandeling moet steeds herhaald worden na regenval, watbetekent dat dit veel tijd kost tijdens het stormseizoen.

Koper kan zich bovendien opbouwen in de aarde tot een puntdat het giftig wordt voor de bomen, laat Nik Wiman weten, eenboomgaard-specialist bij de universiteit van Oregon. “Op de lange termijn kandit de plantengroei juist beschadigen.”

Bij de biologische teelt is het bovendien lastiger om degrond van de boomgaard schoon te houden in de voorbereiding voor de oogst,omdat er geen onkruidbestrijdingsmiddelen kunnen worden gebruikt. Hierdoor moetde grond bewerkt worden en worden er dekgewassen geplant.

Spiesleeuwenbek is een van de onkruiden die problemen op kanleveren voor telers door om teeltmateriaal heen te groeien. Dit is ook hetgeval bij Chess Ag Full Harvest Partners, een investeringsbedrijf.

Don Hatai, de manager van het bedrijf, laat weten dat hijmeerjarige grassen wil gaan planten om het onkruid te bedekken, zodat ze geenzonlicht meer krijgen. Als dit niet voldoende werkt, zal hij echter misschienmoeten terugkeren naar conventionele behandelingsmethodes.

Om als biologisch gecertificeerd te worden, mag een boomgaarddrie jaar lang niet met een verboden vloeistof zijn behandeld.

Telers die al overgestapt zijn op een biologische productiemoeten nieuwe boomgaarden planten met biologische zaden, behalve als deze nietbeschikbaar zijn,” vertelt Katz.

Als telers aan kunnen tonen dat ze de variëteit, kwantiteitof kwaliteit van de biologische bomen die ze nodig hebben niet kunnenbemachtigen, mogen ze conventionele zaden planten.

Naast de agronomische overwegingen is de verwerking van deproducten ook een complicerende factor voor biologische hazelnoottelers.

De optie voor een “aangepaste verwerking” is nu slechtsbeschikbaar voor een kleine hoeveelheid biologische hazelnoten. Daarom kijkt deOrganic Hazelnut Growers Association naar de mogelijkheden om een specialefaciliteit hiervoor op te zetten.

Om haar biologische status te behouden moet teler LindaPerrine dan ook een speciale biologische pasteuriseermachine, verwerker encommerciële keuken gebruiken.

Hoewel een pond van haar hazelnoten wordt verkocht voor €9,50in de groothandel en voor €12,97 in de retailer, liggen de kosten van hetproduceren van een biologisch gewas ook behoorlijk hoger, zo vertelt ze. “Veelmensen snappen niet waarom er zoveel verschil in de prijzen zit.”

Bron:Capital Press (Mateusz Perkowski)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.