Succesvolle Menopper aardappeloogst ondanks aanhoudende droogte

Ondanks de verademende buien van de afgelopen dagen is het land droog. Zo droog dat de organisatie Noordwest-Europa aardappeltelers (NEGP) eerder deze week de noodklok luidden. De aanhoudende droogte heeft ervoor gezorgd dat zelfs dit sterke aardappelras het toch behoorlijk zwaar heeft gehad. 

In het voorjaar is het pootgoed in de Hoeksche Waard in de grond gegaan. Voor aardappelhandel Kruythof is dit de tweede keer dat zij dit exclusieve ras naar de consument brengen. Ondanks de aanhoudende droogte kan Kruythof rekenen op een succesvolle oogst. "Dit heeft alles te maken met de kleigrond waar deze aardappelen gepoot worden," vertelt Kruythof. De Hoeksche Waard staat bekend om de unieke kleigronden die uitermate geschikt zijn voor het telen van aardappelen. "Dit komt doordat kleigronden langer vocht vasthouden en dit zorgt voor een geleidelijke groei van de aardappelen. Daarnaast zijn de planten 5 tot 6 keer beregend, 25 millimeter per keer, dat maakt het verschil," aldus Kruythof.Explosieve toename van vraag naar ''Populaire pieper''

Met behulp van Peter van Eerdt (directeur aardappelbedrijf Danespo), die ook aan de basis stond van de aardappelrassen Bildtstar en Nicola, introduceerde aardappelhandel Kruythof vorig jaar het nieuwe aardappelras de Menopper. Het ras wat resistent is tegen de aardappelziekte phythophtora, heeft in een rap tempo de Nederlandse markt veroverd. "Het hele jaar door vragen mensen naar de Menopper. In de 31 jaar dat ik nu zelf op de markt sta, heb ik nog nooit meegemaakt dat er zoveel vraag is naar een bepaald soort ras. En dat in 1 jaar tijd."

Dankzij de enorme vraag na de eerste oogst is het aantal hectare waar deze aardappel op verbouwd vervijfvoudigd naar 5 hectare. Verwacht wordt dat dit jaar de opbrengst uitkomt op 250 ton aardappelen. 

Naast de reguliere aardappelteelt zal dit jaar ook voor het eerst een biologische variant van de Menopper verschijnen. Eind augustus worden de eerste biologische Menoppers gerooid.

Voor meer informatie:
Kruythof aardappelhandel Strijen
06 41 25 40 17

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.