Krist Hamerlinck, Ecoveg

"Lage prijzen bio-tomaten: Spanjaarden langer op markt"

Tholen – "De biologische kasgroenten gaan een moeilijke tijd door. In België zeggen ze 'vrouwen bloot, handel dood' nou dat merken wij goed", zegt Kris Hamerlinck van Ecoveg. "Normaal trekken de prijzen van tomaten voor de vakantie periode aan, maar de Spanjaarden zijn langer op de markt geweest dus de prijzen zijn niet aangetrokken. De prijzen beginnen deze week langzaam aan weer aan te trekken door de omslag van het weer." Ook de tomaten hebben last gehad van de warmte. "Bij de Coeur de boeuf zie je dat als eerste. De tomaten worden wat hoekiger en hebben sneller neusrot."


Krist Hamerlinck

Komkommers
"In het voorjaar starten we altijd met de proloog, wat een kwalitatief goed ras is. Toch zagen we in juni/juli dat de gewassen leden onder de hoge temperaturen. De komkommers waren wat puntiger en een groot percentage moest uitgesorteerd worden", aldus Hamerlinck. Inmiddels heeft het bedrijf een nieuwe planting gedaan en de kwaliteit is goed teruggekomen. Hoewel biologische en conventionele komkommers hele andere producten zijn, luistert de prijs toch naar elkaar. Ook de biologische komkommers zijn duur deze periode.Paprika's
Volgens de Krist zitten de paprika's aan matige prijzen. "De prijzen zijn lager dan voorgaande jaren. Gemiddeld genomen zijn de prijzen te laag en de vraag is ook niet heel erg hoog. Alle producten krijgen we wel verkocht, maar het is geen topperiode." Ook de paprika's hebben tijdens de warmte afgezien. Hier en daar hebben ze brandplekken door de zon en ook wat meer neusrot dan andere jaren. "We hebben gekrijt om het klimaat in de kassen beter te maken, maar als het buiten 35 graden is, krijg je het in de kas ook niet koeler dan 30 graden. Gemiddeld genomen hebben we meer uitsortering dan andere jaren in de paprika's."

Local-for-local
De belangrijkste afzetmarkten van de producten van Ecoveg zijn Scandinavië, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België. "We zien wel dat de biologische sector in Duitsland aan het groeien is. Er komen steeds meer grote bedrijven bij en local-for-local is daar ook echt een trend. Ook in België zien we dat de biologische sector gestaag aan het groeien is en de voorkeur geeft aan eigen producten", vertelt Krist. Ook merkt de handelaar dat de kwaliteit van de producten steeds beter moet zijn. "Vroeger kon er nog weleens wat tussendoor glippen, maar dat kan nu echt niet meer.""De biologische trends volgen dezelfde trends als de conventionele groenten en fruit. We zien een stijgende verkoop in aubergines. Van tomaten verkopen we steeds kleinere variëteiten en de vraag naar grote trostomaten neemt af. We zien ook een stijgende verkoop in zoete punt paprika. Het rendement van deze teelt is ook hoger dan die van de normale paprika, dus is voor ons een interessante teelt." Een groot aandachtspunt in de sector is het personeelstekort en de moeilijkheid om aan goed personeel te komen. "Voor het komende seizoen zijn we opzoek naar nieuwe medewerkers. Met de stijgende vraag naar bio-kasgroenten is het van belang dat we goede medewerkers hebben", besluit Krist. 

Voor meer informatie:
Krist Hamerlinck
Ecoveg
Stoepestraat 5a
9960 ASSENEDE
+32(0) 486 166 606

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.