Juli: recordopbrengst zonnepanelen

Met de hoogste maandopbrengst van de afgelopen 10 jaar breekt juli 2018 de records. Mensen met zonnepanelen wekten maar liefst 33 procent meer stroom op dan gemiddeld in juli. Dat rekent Milieu Centraal uit met gegevens van Siderea en het KNMI op basis van het aantal zonuren en zoninstraling.

Op een set van tien zonnepanelen van 2.700 wattpiek op je dak (met optimale plaatsing) leverde de extra zonuren en zoninstraling in juli 106 kWh meer elektriciteit op. Voor alle zonnepanelen in Nederland was dat 114 miljoen kWh meeropbrengst. Dat komt neer op het jaarlijkse stroomverbruik van 40.000 huishoudens. Het gemiddeld stroomverbruik van een huishouden is 3.000 kWh per jaar.


Zonuren en zoninstraling

Naast het aantal zonuren is ook zoninstraling belangrijk voor de opbrengst van zonnepanelen. Zoninstraling is de felheid of kracht van het zonlicht. Het is een misverstand om te denken dat warmte zorgt voor meer opbrengst van je panelen. Zonnepanelen presteren zelfs minder goed bij hoge temperaturen, waardoor de vaak iets koelere maand mei normaal de topmaand is in het jaar. Dankzij het grote aantal zonuren en de hoge zoninstraling brak juli 2018 toch de records in Nederland.

Zonnepanelen blijven populair

Eind 2017 hadden bijna 670.000 huizen zonnepanelen, een jaar eerder waren dat er 550.000. Negen procent van de Nederlandse woningen heeft inmiddels zonnepanelen op het dak liggen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven