De overgang naar natuurinclusieve landbouw is vaak moeilijk door de hoge grondkosten ten opzichte van de te verwachten opbrengsten per hectare. Vaak wordt de oplossing dan gezocht in het vinden van partijen die bereid zijn privaat geld in te leggen tegen een minimale vergoeding. Hiermee kan agrarische grond worden aangekocht en tegen een redelijke vergoeding verpacht aan een boer die op deze grond al dan niet natuurinclusief gaat boeren. Het kan ook anders.
Voorfinanciering Nationaal Groenfonds
Jac. Meter, financieringsspecialist bij Nationaal Groenfonds: "Neem Boerderij de Hooilanden, een biologisch melkveebedrijf dat medeoprichter is van Hooilanden-Land coöperatie U.A. De landcoöperatie verwerft de agrarische grond en financiert dit grotendeels met privaat geld uit participaties. Het Nationaal Groenfonds levert in de opstartfase de voorfinanciering voor de nog niet verkochte participaties. De landcoöperatie verpacht de grond met als voorwaarde natuurinclusief en biologisch gebruik aan boerderij Hooijlanden."Kostenverlaging om transitie mogelijk te maken
Meter: "Dit is een kleinschalig voorbeeld van een goedwerkend concept. Hiermee verlagen wij de kosten voor de boeren die de overschakeling naar natuurinclusieve landbouw willen maken. Ook landelijk zet het Groenfonds zich in voor dit soort vernieuwende pachtconstructies en is onder andere actief betrokken bij het concept 'Commonground' van Commonland in samenwerking met CLM en Noorderstaete rentmeesters."