Nieuw: PureBlu Karnemelk

Hoewel de zomer niet de meest voor de hand liggende tijd is voor een productintroductie, zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. De voortdurende warmte van de afgelopen periode heeft al voor een enorme stijging gezorgd van de afname van Drentse Aa Karnemelk, stelt Yuri Blanken, eigenaar van Craft Dairy en producent van de Drentse Aa zuivelproducten. Yuri: "Dat is niet gek, want het is gewoon de lekkerste! Dit komt doordat wij als een van de weinigen nog steeds het ambachtelijke proces gebruiken voor het maken van karnemelk. Karnen dus."

Karnen is een langdurig en ingewikkeld proces. Volle melk wordt gepasteuriseerd en aangezuurd met melkzuurbacteriën. Door deze op lage temperatuur lang de tijd te geven om de melk te laten verzuren en vervolgens te karnen in een boterkarn, ontstaat een unieke frisse mildzure smaak.

Yuri: "Mensen herkennen dit direct en vooral de reactie dat mensen eigenlijk-niet-van-karnemelk-houden-maar-dit-toch-wel-erg-lekker vinden, horen wij veel. Bovendien levert dit ook nog eens de lekkerste boerenboter op." Het is een ambacht wat volle aandacht vraagt van de bereider. Enigszins geërgerd merkt Yuri op dat zelfs Zuivelonline, de voorlichtingssite voor zuivel 'aangezuurde magere melk' als definitie van karnemelk hanteert. Hoewel op deze manier verreweg de meeste karnemelk tegenwoordig gemaakt wordt, is het niet de oorspronkelijke bereidingsmethode, maar juist de industrialisatie daarvan.

Maria, Yuri, en Edo proeven midden in de boomgaard van de karnemelk.

Drentse Aa zuivel wil op een ambachtelijke manier smaakvolle zuivelproducten maken en hier past de oorspronkelijke karnemelk volgens Yuri uitstekend bij. "Toch willen ook wij graag innoveren. Als regionale producent kijken we naar samenwerkingen met biologische producenten in Drenthe en kwamen we al snel op het pad van biologische Blauwe Bessenboerderij Noorderbos van Maria Buitenkamp en Edo Biewinga in Tiendeveen. Hun passie voor blauwe bessen is inspirerend. Onder het PureBlu merk verkopen zij sap en siroop van hun blauwe bessen. De PureBlu Karnemelk is een mix van Drentse Aa karnemelk en de siroop van PureBlu Deze combinatie zorgt voor een heerlijke, prikkelend frisse fruitdrank. Het beste van Drenthe samen."


De afgelopen tijd is de karnemelk bij de regionale klanten geïntroduceerd. "Zowel ondernemers als consumenten zijn bijzonder enthousiast over ons nieuwe product." PureBlu Karnemelk zal vanaf deze week daarnaast landelijk beschikbaar zijn. Udea verkoopt de nieuwe Drentse Aa PureBlu Karnemelk onder het Puur Noord Nederland merk.

Voor meer informatie: Yuri Blanken, 06 40295273, info@craftdairy.nl, www.drentseaazuivel.nl en www.pureblu.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven