"Ik heb in al die jaren een verbinding met mijn land ontwikkeld"

BD-akkerbouwer Gaveshi Reus vertrouwt op gevoel

"Ik merk dat ik in al die jaren een verbinding met mijn land heb ontwikkeld"
Gaveshi Reus van bio-dynamische akkerbouwbedrijf De Watertuin is waarschijnlijk één van de weinige Nederlanders waarvan de dichtstbijzijnde buren pas op 2 kilometer afstand wonen. Verder is zijn bedrijf in het Noord-Brabantse Groeningen vooral omringd door bos. Heerlijk rustig, volgens Gaveshi.

Gaveshi teelt al tientallen jaren bio-dynamisch. Dit betekent voor hem dat hij niet alleen met hoofd en handen teelt, maar ook met zijn hart. "De tuin weerspiegelt wat ik ben. En ik leer van de tuin. Om een voorbeeld te geven: ik teel ook bospeen. Daar komt altijd wortelvlieg in. Dit jaar kwam de wortelvlieg niet. Ik was daardoor in mijn hoofd ook helemaal niet bezig met die vlieg. De vraag is dan: kan ik er op vertrouwen dat hij helemaal niet komt? Of ga ik toch preventief uienolie inzetten? Ik merk dat ik in al die jaren een verbinding met mijn land heb ontwikkeld en dat ik op mijn gevoel kan vertrouwen. Ik heb dus geen uienolie ingezet. De wortelvlieg kwam niet."


Gaveshi Reus van De Watertuin.

"Ik ben ook opgehouden met het land omploegen. Ik merk dat het beter is voor de aarde om die zo min mogelijk te verstoren. Daardoor houdt de bodem nu veel beter het vocht vast. In deze droge periode komt dat erg goed van pas. Evengoed is het op de zandgrond hier wel nodig om af en toe te beregenen."

Bron: Odin

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven