Open dag geeft nieuwe energie op de Naoberhoeve

"We betalen die fosfaatboete gewoon met z'n allen"

Tholen - Vanwege de fosfaatproblematiek hangen er donkere wolken boven biologische zorgboerderij de Naoberhoeve. Dit hield de ondernemers echter niet tegen om afgelopen zaterdag een open dag op de boerderij in Echten te organiseren. Uiteraard was er aandacht voor de torenhoge boete (meer dan 20.000 euro) die de Naoberhoeve onlangs opgelegd kreeg, maar boerin Hanna Hilhorst kijkt met een positief gevoel terug op de zonovergoten open dag: "Dit geeft echt weer energie. Het is zo gaaf om te horen dat de bezoekers met ons meeleven en ons financieel willen steunen. Ze zeggen: 'Als we dan toch die boete moeten betalen, dan doen we het met z'n allen'."
 

Hanna geeft aan dat ze tijdens de open dag niet om de gevolgen van de fosfaatproblematiek heen konden. Boer Jurre vertelde om 12:00 en 15:00 uur het 'fosfaatverhaal'. "Hij is met geïnteresseerden in gesprek gegaan hierover en met mensen in de zaal gesproken. Hoe denken zij er over? En welke stappen kunnen we nu nog zetten?" Wel hadden de ondernemers van de Naoberhoeve gehoopt op de aanwezigheid van collega's. "Op twitter leefde het heel erg, waardoor ik dacht dat ook collega's naar onze boerderij zouden komen om hun verhaal te vertellen. Het animo hiervoor viel echter tegen. Jammer, we hadden graag met elkaar overlegd om te bekijken wat we nu nog kunnen doen. We moeten eigenlijk een ludieke actie bedenken hoe we de consument kunnen bereiken om ze op de hoogte te stellen van de verregaande gevolgen van de fosfaatproblematiek."

Veel media-aandacht na open brief

Onlangs was de Naoberhoeve in het nieuws vanwege een open brief aan minister Schouten die geschreven werd door medewerkster Roelinda Alkema. Hierin legt ze heel treffend uit waarom het volgens haar zo oneerlijk is dat juist de Naoberhoeve een dergelijk hoge boete opgelegd krijgt. "Het was een spontane actie van Roelinda, die inmiddels voor een half jaar op sabbatical is. We hadden toen net de boete gekregen en ze vond het moeilijk om ons op deze manier achter te laten. Daarom schreef ze deze brief. De brief ging als een lopend vuurtje rond, waardoor ze zelfs voordat ze op het vliegtuig stapte nog wat interviews heeft gegeven. We hebben tot aan het NOS-journaal ons verhaal kunnen vertellen."


"Welke toekomst dan?"

Naast een markt, muzikale begeleiding en doorlopende activiteiten voor de kinderen, konden bezoekers pizza's eten. "Hiervoor hadden we een pizza-oven ingehuurd. Dat sloeg goed aan." Hanna kijkt met een goed gevoel terug op de open dag, maar sluit zeker haar ogen niet voor de ontwikkelingen rond het bedrijf: "Toevallig stond zaterdag op de voorpagina van Nieuwe Oogst dat multifunctionele bedrijven een mooie toekomst krijgen. Dat steekt me. Welke toekomst dan?"

Voor meer informatie:

Hanna Hilhorst
De Naoberhoeve
Pesserweg 4
7932 PC Echten
0528 251121
info@naoberhoeve.nl
www.naoberhoeve.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven