Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer boeren combineren voedselproductie met dienstverlening

Het aantal boeren en tuinders dat dienstverlenende taken combineert met voedselproductie groeit. Dat blijkt uit een recente inventarisatie van LTO Nederland. Minister Carola Schouten ontving op dinsdag 10 juli het rapport over het toekomstperspectief van Multifunctionele boeren uit handen van Arjan Monteny, voorzitter van LTO Vakgroep Multifunctionele landbouw.

Het aantal boeren dat voedsel- of sierteeltproductie combineert met gespecialiseerde zorg, natuureducatie op basisscholen, natuurbeheer, kinderopvang, of verkoop van streekproducten zal naar verwachting de komende jaren groeien. Dat blijkt uit onderzoek van LTO Nederland naar Multifunctionele landbouw (MFL). 10% van de ondervraagden geeft aan binnen nu en vijf jaar MFL-boer te willen worden. Dat is bovenop de 25% van de boeren die nu al voedsel- en sierteeltproductie en dienstverlening combineert. LTO Nederland schat de omzetpotentie van MFL op €1,5 tot 2 miljard. Qua omzet is de MFL momenteel vergelijkbaar met bijvoorbeeld de bollensector of de vollegrondsgroententeelt in Nederland. De huidige omzet wordt geschat op €500 miljoen. Dit bewijst dat MFL-boeren een economisch sterk en vraag gedreven verdienmodel hebben weten te ontwikkelen.

“Dat maakt dat MFL binnen en buiten de agrarische sector relevant is en die relevantie neemt de komende jaren alleen maar toe. MFL-boeren weten door hun werkwijze als geen ander de maatschappij aan zich te binden”, aldus Monteny.

Die relevantie wordt ook gezien door het huidige kabinet. Dinsdag 10 juli bezocht Carola Schouten -minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit- zorgboerderij ’t Paradijs in Barneveld. Na afloop van deze bijeenkomst bood Arjan Monteny een rapport aan. Het rapport bevat het recente onderzoek naar de stand van zaken en het toekomstperspectief van MFL-boeren in Nederland.

Voor meer informatie: www.lto.nl
Publicatiedatum: