Meer boeren combineren voedselproductie met dienstverlening

Het aantal boeren en tuinders dat dienstverlenende taken combineert met voedselproductie groeit. Dat blijkt uit een recente inventarisatie van LTO Nederland. Minister Carola Schouten ontving op dinsdag 10 juli het rapport over het toekomstperspectief van Multifunctionele boeren uit handen van Arjan Monteny, voorzitter van LTO Vakgroep Multifunctionele landbouw.

Het aantal boeren dat voedsel- of sierteeltproductie combineert met gespecialiseerde zorg, natuureducatie op basisscholen, natuurbeheer, kinderopvang, of verkoop van streekproducten zal naar verwachting de komende jaren groeien. Dat blijkt uit onderzoek van LTO Nederland naar Multifunctionele landbouw (MFL). 10% van de ondervraagden geeft aan binnen nu en vijf jaar MFL-boer te willen worden. Dat is bovenop de 25% van de boeren die nu al voedsel- en sierteeltproductie en dienstverlening combineert. LTO Nederland schat de omzetpotentie van MFL op €1,5 tot 2 miljard. Qua omzet is de MFL momenteel vergelijkbaar met bijvoorbeeld de bollensector of de vollegrondsgroententeelt in Nederland. De huidige omzet wordt geschat op €500 miljoen. Dit bewijst dat MFL-boeren een economisch sterk en vraag gedreven verdienmodel hebben weten te ontwikkelen.

“Dat maakt dat MFL binnen en buiten de agrarische sector relevant is en die relevantie neemt de komende jaren alleen maar toe. MFL-boeren weten door hun werkwijze als geen ander de maatschappij aan zich te binden”, aldus Monteny.

Die relevantie wordt ook gezien door het huidige kabinet. Dinsdag 10 juli bezocht Carola Schouten -minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit- zorgboerderij ’t Paradijs in Barneveld. Na afloop van deze bijeenkomst bood Arjan Monteny een rapport aan. Het rapport bevat het recente onderzoek naar de stand van zaken en het toekomstperspectief van MFL-boeren in Nederland.

Voor meer informatie: www.lto.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven