Vlaming koopt bewuster versproducten en wil verspilling tegengaan

Versheid, smaak en kwaliteit blijven de belangrijkste aankoopcriteria voor verse producten bij de Vlaming. Tegenover 2007 geeft de Vlaming vandaag opvallend meer de voorkeur aan producten van bij ons en hij wil dat in de toekomst nog meer doen. Hij is ook van plan meer ambachtelijke producten te kopen, terug te grijpen naar pure ingrediënten en bioproducten.

De Vlaming zet zich schrap tegen verspilling door minder grote hoeveelheden te kopen. Dit alles blijkt uit onderzoek dat iVox uitvoerde in juni in opdracht van VLAM bij 500 Vlaamse VVA’s (Verantwoordelijken Voor Aankoop) tussen 18 en 64 jaar.

Wanneer de Vlaming verse voeding koopt, dan controleert hij in de eerste plaats de kwaliteit, het smakelijk uitzicht en de versheid van de producten met zijn zintuigen. Ook prijs is belangrijk bij de aankoopkeuze. Vervolgens spelen factoren als voedselveiligheid en voedingsinfo een rol. Ethische en ecologische afwegingen, die traditioneel lager in de rangschikking staan bij de aankoopcriteria, wegen tegenwoordig zwaarder door. In vergelijking met 11 jaar geleden zijn dierenwelzijn maar vooral het land van herkomst en lokaal geproduceerd de belangrijkste stijgers.

In 2007 hechtte de Vlaming nog erg weinig belang aan de herkomst van versproducten. Vandaag speelt herkomst wel een duidelijkere rol. 44% van de Vlamingen vindt dit belangrijk, 10% meer dan in 2007. Bij de groep van Vlamingen die letten op de herkomst heerst een sterke voorkeur voor producten van eigen bodem.

De Vlaamse consument koopt inlandse producten omdat hij hiermee de inlandse economie steunt, omdat hij het beter vindt voor het milieu, (vooral omwille van minder transport), en omdat hij inlandse producten vaak als verser en kwaliteitsvoller ervaart. Tot slot heeft de Vlaming meer vertrouwen in de controles die er gebeuren op producten van eigen bodem.

Opvallend is verder dat 65% van de Vlamingen verklaren vandaag minder voedsel te verspillen dan vroeger. Ze brengen dit bijvoorbeeld in de praktijk door minder grote hoeveelheden te kopen.

Wat brengt de toekomst? Ambachtelijk, lokaal en recht van bij de boer

iVox peilde ook naar de voornemens van de Vlaming. Hieruit blijkt dat ongeveer de helft van de Vlamingen meer ambachtelijke producten wil kopen, nog meer lokale producten wil kopen en rechtstreeks bij de boer wil kopen. De Vlaming is ook van plan meer te letten op de voedingswaarde van de producten, terug te grijpen naar pure ingrediënten en pure gerechten en vaker te kiezen voor biologische producten.

Bron: VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.