Poolse Haskap-telers moeten samenwerken voor promotie

Hoewel telers op dit moment nog geen Haskap-bessen aan de EU mogen leveren, zit deze sector niet stil. Met zoekt continu naar nieuwe markten en naar verschillende manieren om deze bessen bij de consument te krijgen. Een van deze bedrijven, Haskap Polska, is zodoende actief bezig om handelsrelaties op te bouwen met partners in Japan, Canada en Duitsland. "De eerste Haskap werd vijf jaar geleden pas voor het eerst in Polen geïntroduceerd, dus bevinden we ons qua teelt nog in de allervroegste stadia. In eerste instantie hadden de producten alleen een decoratieve functie. De markt hiervoor is echter enorm. De meeste bedrijven hebben nog niet helemaal door hoe ze het beste het fruit kunnen toepassen en op de markt kunnen zetten. We moeten echt samenwerken om voor goede promotie van deze gezonde fruitsoort te zorgen. Op dit moment is de Haskap-bes nog praktisch onbekend. Het is voor ieder bedrijf onmogelijk om zelfstandig voor promotie op de wereldmarkt te zorgen," zegt Marcin Ślusarski.

Binnen Europa schat Marcin dat er sprake is van een areaal van 2.000 hectare voor de Haskapteelt in Polen. Er is ook een areaal van 1.000 hectare in Japan en er zijn Haskap-plantages in Slovenië, Slowakije en Rusland."We leren steeds meer over dit product, zoals over hoe we om moeten gaan met verschillende weersomstandigheden. Ik vind het proces om te zien hoe de bes zich ontwikkelt erg spannend om te zien. We hadden net als bij andere telers in Polen dit jaar een moeilijk seizoen wegens het weer. Er was teveel wind tijdens de bestuivingsperiode en er waren niet genoeg bijen. Hierdoor vielen de bloemen van de struiken in plaats van dat ze zich tot bessen ontwikkelden. Ook ontstonden er zo slechts kleine bessen, die verder niet konden worden gebruikt," legt Marcin uit.

Ondanks dat hebben zich in het afgelopen jaar veel ontwikkelingen plaatsgevonden voor Haskapbessentelers. In februari werd een organisatie opgericht die telers moet ondersteunen met de teelt, promotie en afzet van Haskap-bessen. De eerste vergadering van deze organisatie is gepland in de herfst. Marcin is erg optimistisch over de toekomst. Hij is van mening dat als telers eenmaal samen gaan werken, ze sterker zullen worden op de wereldmarkt. Dit geldt met name voor de afzet.

"Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden voor de Haskap. We hebben net een overeenkomst getekend met een Canadese partner om diepgevroren bessen te leveren. De meeste mogelijkheden liggen echter bij gedroogde bessen, net als bij producten zoals sap of jam. Er wordt zelfs gesproken over Haskap-bier!"

"We hebben ook interesse om de teelt van biologische bessen op te voeren. We hebben hiervoor op dit moment een areaal van ongeveer 50 hectare, maar we willen uiteindelijk compleet overstappen op biologische teelt. De vraag naar biologisch fruit neemt steeds verder toe. Consumenten willen weten wat ze eten. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst bij bio-AGF ligt," zegt Marcin tot slot.

Voor meer informatie:
Marcin Ślusarski
Haskap Polska
Tel: +48 693 648 554
Email: marcin@haskap-polska.com.pl
www.haskap-polska.com.pl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.