Toename groente-areaal

Spanje: areaal bio groeit met 3,1%

Het areaal aan biologische landbouw in Spanje is gegroeid tot 2.082.000 hectare. Dat is een groei van 3,1% ten opzichte van 2016. Spanje blijft dus nummer één in de Europese Unie als het gaat om landbouwareaal dat is gewijd aan biologische gewassen en een van de vijf belangrijkste in de wereld.

Het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding rapporteerde deze gegevens, die "de trend van duurzame groei en de consolidatie van de biologische productie bevestigen."

De helft van dit areaal is bestemd voor blijvende weilanden, een kwart voor akkerbouwgewassen en een kwart voor permanente gewassen.

Het aantal biologische exploitanten neemt ook toe
Ook heeft het ministerie benadrukt dat het areaal dat als 'in productie' wordt beschouwd, met meer dan 280.000 hectare is gegroeid ten opzichte van het voorgaande jaar, wat de trend van de afgelopen vijf jaar bevestigt met een gemiddelde jaarlijkse groei van 3,7%.

Het aantal exploitanten is ook in alle categorieën toegenomen, wat de nadruk legt op "de groei in de laatste schakels van de voedselketen als gevolg van de toename van de vraag."

Het totale aantal is dus met 5,3% gestegen tot 43.984, met een meer gematigde stijging in het geval van primaire producenten (4,2%), een iets hogere in vergelijking met industriëlen (12,8%) en hoge groeicijfers in het geval van importeurs (28%), exporteurs (49%) en groothandelaren (22%).

Meer areaal gewijd aan groenten 
Zo bedroeg de gemiddelde jaarlijkse groei in de afgelopen vijf jaar 4,7% voor telers, 15,2% voor de industriëlen en 17,5% voor handelaren in biologische producten.

Er is een toename geweest van het aantal hectaren dat is bestemd voor groenten, voedergewassen, fruitbomen, noten, citrus en bessen. Wijngaarden en olijfgaarden blijven stabiel en het areaal voor granen en peulvruchten is verminderd.

Stijging groene industrieën
Aquacultuur is een andere subsector waarin de teelt dit jaar een sterke groei heeft doorgemaakt, met meer dan 29%.

Het aantal industrieën dat zich toelegt op de biologische sector is ook gestegen, met 6.662 betrokken bij de plantenteelt (met groenten en fruit en de productie van dranken in de hoofdrol) en nog eens 1.151 betrokken bij de dierlijke productie (waarbij de vlees- en zuivelindustrie opvallen).

Het totale aantal officiële uitgevoerde controles in 2017 bedroeg 48.666, waarvan 1.633 bij de grens. Een totaal van 4.736 monsters werden geanalyseerd en daarvan leverde slechts 8,2% ongunstige resultaten op.


Bron: efeagro.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven