50-plusser in de ban van healthy food en lifestyle

Gezonde voeding gaat niet om ‘biologisch’, ‘light’ of vitaminesupplementen

Voor 98% van de 50-plussers is gezond ouder worden (zeer) belangrijk. 89% vindt een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding hiervoor noodzakelijk. Als zij € 300,- mochten besteden aan iets wat hen helpt gezond ouder te worden, dan zou 49% van hen dit in de eerste plaats besteden aan betere en evenwichtige voeding. Zo blijkt uit de Mature Market Monitor van Motivaction uitgevoerd in samenwerking met AgeWise.

Gezonde voeding gaat niet om ‘biologisch’, ‘light’ of vitaminesupplementen

Uitgebalanceerde en gevarieerde voeding betekent voor 50-plussers niet het nuttigen van lightproducten (63%) of het innemen van vitamine- en voedingssupplementen (54%). Zij zien deze producten als (zeer) onbelangrijk voor gezond ouder worden en blijven. Een uitgebalanceerd dieet houdt volgens ouderen vooral in dat je niet te veel eet (75%), drie maaltijden per dag nuttigt (60%) en dat je minder suikerhoudend, vet, en zout voedsel neemt (72%). 50-plussers zijn op zoek naar voedingsmiddelen die hen hierbij het meest helpen. Bij hun aankopen kijken ze dan ook naar eigenschappen als laag zoutgehalte (51%), minder suiker (46%), cholesterolverlagend (42%) en vezelrijk (40%). Minder dan 10% hecht belang aan biologische voedingsmiddelen of probiotica.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

98% vindt gezond ouder worden (zeer) belangrijk. Met de voorbereiding hierop kun je volgens 50-plussers niet vroeg genoeg beginnen. 60% geeft aan dat voor je voor je 40e levensjaar moet starten met gezond ouder worden. 44% geeft zelfs aan dat je voor je 30e moet starten.

Het leven begint eigenlijk op je 50e

De beleving van voeding door ouderen hangt samen met de soft spot ‘The Bright Side of Life’ die Edgar Keehnen van AgeWise beschrijft in zijn boek Grey Ocean Strategy. Het gaat om het gevoel dat het leven op de 50e verjaardag pas begint en geen blessuretijd is. Veel mensen voelen zich na hun 50e meer ontspannen en vrijer en staan open voor mogelijkheden in plaats van moeilijkheden, ook wat betreft eet- en drinkgedrag. In vergelijking met jongeren staat gezondheid nóg hoger op de agenda omdat het móét vanwege beperkingen maar ook omdat men bewuster om wíl gaan met voedingsmiddelen. Dit alles draagt eraan bij een mooie tweede helft van het leven te gaan spelen die misschien nog wel spannender wordt dan de eerste.

Over het onderzoek

De genoemde resultaten zijn afkomstig uit een online onderzoek dat tussen 23 en 27 juni 2016 is uitgevoerd door Motivaction. Hiervoor zijn 3.700 Nederlanders in de leeftijd van 50 tot 80 jaar uitgenodigd, uiteindelijk deden 1.253 personen mee. Het onderzoek is representatief voor de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio en waardenoriëntatie volgens het Mentality-model van Motivaction. Dit is het derde onderzoek uit een uitgebreid programma dat Motivaction en AgeWise hebben opgezet in het kader van een strategische samenwerking gericht op het verkrijgen van meer kennis over wat ouderen bezighoudt.

Bron: Motivaction


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.