Kleine delegatie voert 'debat van onmacht' met minister Schouten

"Bio-boer mede-veroorzaker? Daarmee raak je ons echt zwaar"

Tholen - Biologische melkveehouders hebben gisteren in Den Haag geprotesteerd tegen het voor hen oneerlijke fosfaatbeleid van minister Schouten. De groep van zo'n 150 man vormde een rouwstoet. "Hiermee gaven wij aan wat ons gevoel is ten opzichte van het fosfaatbeleid. Helaas durfde de minister niet naar ons toe te komen. In onze ogen laat de minister hiermee zien dat ze niet geassocieerd wil worden met het beleid waar ze zelf verantwoordelijk voor is. Dat zien wij niet als een handige zet", vertelt Sybrand Bouma van de SOS-groep (een coalitie van biologische melkveehouders).


Wel mocht een kleine delegatie uiteindelijk met de minister praten. "Wij mochten onder begeleiding van de bewaking naar haar toe en de rest moest afwachten. Hier kwam uit dat ze het eens is met het feit dat wij schriftelijk antwoord moeten krijgen op onze vragen. Wij zijn al maanden bezig met het aanvragen van een vrijstelling en hebben daar geen reactie op gekregen. Daarom besloten we het zelf op te gaan halen in Den Haag."


Die toezegging hebben de bio-melkveehouders dus gekregen, maar volgens Sybrand was de minister verder vrij gesloten. "Ze leek vastberaden om helemaal niets toe te geven. Hierdoor liep het gesprek ook vrij moeizaam. Wanneer ze zich aangevallen voelde, verschuilde ze zich achter de politiek. Ik omschrijf het maar als een 'debat van onmacht'. Alle mogelijkheden werden aan de kant geschoven en wij vielen weer onder de 'knelgevallen'. Dit terwijl wij als biologische melkveehouders een duidelijk afgekaderde groep zijn. Daar wordt omheen gepraat. We zijn dan ook niet bepaald tevreden over de uitkomst en laten het hier zeker niet bij zitten. Dit kan absoluut niet."


Sybrand heeft na afloop van de vergadering van de landbouwcommissie de minister ook duidelijk gemaakt dat sommige uitspraken volgens hem 'echt niet kunnen'. "Ze zei bijvoorbeeld dat wij als biologische boeren mede-veroorzaker zijn van het fosfaatprobleem. Daarmee raak je ons als biologische boeren echt zwaar en dat heb ik gelukkig na het debat nog kunnen zeggen. Dit kan niet en hier moet dus zeker over gesproken worden."

Rechts minister Schouten.

Voor meer informatie: www.sosbioboeren.nl, organicfarmersnl@yahoo.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven