Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Optimaliseren van groententeelt voor biologische tuinbouw

Het onlangs gestarte Europese project BRESOV ('Breeding for Resilient, Efficient and Sustainable Organic Vegetable Production') is gericht op de verbetering van het concurrentievermogen van belangrijke groenten (broccoli, boon en tomaat) vanuit een biologische, duurzame productie. Met krachtige ondersteuning door belanghebbenden uit de veredelings- en landbouwsector hoopt het project gewasverbetering te versnellen voor de productie van hoogwaardige biologische zaden voor veredelaars en telers in de hele wereld.

Gezien de veranderende klimaatomstandigheden en een snel groeiende wereldbevolking die in 2050 naar schatting 9 miljard zal bedragen, staat de mensheid voor de grote uitdaging om de voedselproductie met minstens 70% te verhogen. BRESOV treedt deze uitdaging tegemoet met onderzoek naar de genetische diversiteit van drie van de belangrijkste groenten. Het doel van het consortium is om de tolerantie van planten voor biotische en abiotische stress te verhogen en de variëteiten aan te passen voor biologische productie met weinig productiemiddelen. 

Om hun ambitieuze doelstellingen te bereiken, zal de groep moderne technieken gebruiken om de natuurlijke diversiteit binnen elk gewas te onderzoeken en deze vervolgens gebruiken om de veredelingsbasis uit te breiden om de weerstand in biologische landbouwsystemen te verbeteren middels jaarlijkse teelwisselschema's. De nieuwe veredelingslijnen zullen worden getest op teeltefficiëntie bij wisselde water-, temperatuur- en stikstofomstandigheden, en ook voor resistentie tegen plagen en ziekten. Daarnaast zullen gewenste eigenschappen zoals smaak, uiterlijk en naoogst prestaties worden beoordeeld.

Projectcoördinator professor Ferdinando Branca van de Universiteit van Catania in Italië geeft aan dat er nu gehandeld moet worden, daar er steeds meer vraag is naar biologisch geproduceerd basisvoedsel. "Het idee achter het BRESOV-project is om onderzoeksuitkomsten beter af te stemmen op de producenten- en consumentenvraag. Bestaand veredelingsmateriaal wordt overwegend voor de conventionele landbouw geoptimaliseerd." Het project beoogt dit ook voor de biologische productie te doen, binnen en buiten de EU. 

Bij het project zijn 22 partnerinstellingen betrokken uit tien Europese landen, China, Tunesië en Zuid-Korea. Het zal officieel worden opgestart met een eerste bijeenkomst van 25 tot 27 juni 2018 aan de Universiteit van Catania in Italië.

ESA zal als direct lid van het consortium bij twee hoofdtaken betrokken zijn: bepaling van de optimale agronomische omstandigheden voor de biologische zaadproductie en het leiden van de communicatie- en informatieverspreiding.

BRESOV wordt de komende vier jaar gefinancierd met een totaalbudget van €5,96 miljoen vanuit het huidige Research Framework programma Horizon 2020 van de Europese Commissie. Nog €1 miljoen zal in totaal komen van de National Research Foundation of Korea (NRF) en het Chinese Ministerie van Wetenschap en Technologie (MOST).

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: