Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Algenknappertjes gaan festivals gezond en duurzaam voeden
Vier studenten van de minor International Business of Natural Resources aan Van Hall Larenstein gaan deze zomer een door hen ontwikkelde voedselinnovatie testen tijdens het festival 'Welcome to The Village' in Leeuwarden, waar zij het aan de vrijwilligers van dit festival zullen serveren. Hun 'knappertje' is geproduceerd met algen, de koning onder het eiwitrijke voedsel. Algen bevatten de acht aminozuren die een mens nodig heeft en is bovendien rijk aan vitamines, mineralen en andere voor de mens essentiële elementen. Bovendien kan het als smaakversterker dienen, waardoor er minder zout toegevoegd hoeft te worden aan het product.
Tijdens Welcome to The Village, dat plaatsvindt van 19-22 juli 2018, onderzoeken de studenten hoe de acceptatie van algen in ons voedsel is. De test wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en Innofest, een innovatiestimuleringsprogramma dat festivals aanbiedt als proeftuin voor innovatie.
Impact op de wereld
Grootschalig gebruik van algen als voeding zal het gebruik van dierlijk eiwit verlagen en zal een positieve impact hebben op de menselijke gezondheid en op de ecologische footprint van eiwitproductie (o.a. minder CO2 uitstoot). Voor de productie van algen eiwit is veel minder grondoppervlakte en water nodig in vergelijking met het telen van andere plantaardige of dierlijke eiwitten. De studenten en Van Hall Larenstein willen met dit project kennis opbouwen over de acceptatie van algen in ons voedsel. Dit kan de weg naar grootschalig gebruik van algen als eiwitbron in ons voedsel versnellen.
Economisch perspectief
Voor initiatieven als dit Knappertje is duidelijk een marktpotentie, omdat de bewuste consumenten (flexi- en vegetariërs) een grote behoefte hebben aan vervangers van dierlijk eiwit. Via lector Eric de Bruin (Biobased Proteins, Van Hall Larenstein) werden de studenten in contact gebracht met Innofest en SIA. Dankzij de financiële steun van SIA en het netwerk en de expertise van Innofest krijgen deze studenten de kans hun product onder de aandacht brengen bij een breder publiek. Festivals zoals Welcome to The Village en Into the Great Wide Open op Vlieland bieden een publiek van jong tot oud met een 'open mind'. Dit maakt deze festivals uitermate geschikt voor het testen van innovaties.
Samenwerking
Innofest biedt de infrastructuur van 8 festivals in Noord-Nederland om startups, bedrijven, ondernemers en studenten mogelijkheden te bieden voor hun innovaties. De studenten wonnen met hun biologische product een pitchwedstrijd en daarmee een testplek op 2 festivals. Daarbij werken de studenten samen met Wieringa’s Knappertjes uit Wildervank, waar de algenknapper gebakken zal wordt. De algen die de bakker nodig heeft als grondstof zijn geleverd door producenten Duplaco uit Hengelo en Algreen uit Wageningen.