Schotlands eerste biologische supermarkt heeft zijn deuren geopend

Schotlands eerste biologische supermarkt heeft op vrijdag 18 mei zijn deuren geopend. 
 
Locavore Grocery, dat opgezet is door Locavore CIC, een licentiehouder van de Soil Association, bevat 2000 meter aan retail ruimte, en bevindt zich aan een drukke weg in Glasgow. De winkel is groter dan de lokale Tesco en Sainsybury's en alleen de Lidl heeft een grotere winkel in dit gebied. 

De supermarkt richt zich op de verkoop van lokale, biologische producten. Waar mogelijk worden de producten los verkocht - een voorbeeld hiervan is Schotlands eerste melkautomaat - en zo wil de supermarkt voldoen aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke en maatschappelijk bewuste winkelmogelijkheden. 

Een stap dichter bij "een duurzamer voedselsysteem"

Reuben Chesters, de directeur van Locavore: "Dit is een enorme stap voorwaarts in ons doel om een duurzamer voedselsysteem op te bouwen. Een grotere winkel met een grotere aantrekkingskracht betekent dat de markt van onze lokale, biologische en ethische producenten kan groeien. Ook geeft dit mensen de kans om betaalbare voeding te kopen die beter is voor het milieu en voor de lokale economie. 

Supermarkten zijn vaak goedkoper dan kleine lokale winkels, maar Reuben zegt dat Locavore Grocery competitiever op de markt is doordat ze zo grootschalig zijn. "We zijn nu een maand open en we verkopen nu al 100 liter biologische melk (van €1,25 per liter) en 100 biologische broden (€3 per kilo) per dag. Gedroogde pasta kost €1,20 per 500 gram en biologische tomaten in blik (uit Italië) kosten slechts €0,68. Het moederbedrijf Locavore Trading importeert duurzaam geproduceerde en biologische producten uit het buitenland overigens alleen wanneer ze lokaal niet beschikbaar zijn. 

Snel en los producten kopen

De melk voor in de melkautomaat arriveert dagelijks in een tankwagen die rechtstreeks van het zuivelbedrijf Mossgiel in Ayrshire komt. Consumenten gebruiken een glazen fles om hun melk te tappen, of nemen een eigen pak of fles mee. "Mensen vinden dat erg leuk - we verkopen dan ook al twee tot drie keer meer melk dan verwacht," vertelt Reuben. 

Kruiden, bonen en andere kleine producten worden ook los verkocht, iets waar consumenten vaak even aan moeten wennen. "Veel mensen die voor het eerst de winkel bezoeken zetten hier vaak eerst hun vraagtekens bij - producten zijn los en ze kennen de merken niet, maar ze komen terug! Ons klantenbestand is dan ook enorm divers. 

De supermarkt verkoopt ook veel verse producten - boerenkool, sla, tomaten, snijbieten - allemaal uit de eigen teelt van Locavore in Neilston en de voormalig tennisvelden in Queen's Park. De telers in Neilston produceren maar liefst 30 verschillende gewassen op 2,5 hectare. "Dat we zo dichtbij verse producten kunnen telen is een extra pluspunt voor de winkel - zo vermijden we kosten voor koeling en transport," zegt Reuben. 

Locavore levert daarnaast ook wekelijks biologische groenteboxen aan basisscholen in East Renfrewshire via het Food for Life programma. 

Kunnen sociale doelen de economie baten?

Locavore heeft 45 mensen in dienst (waarvan 30 fulltime), en de eventuele winst die ze maken wordt weer in de Community Interest Company (CIC) gestoken. "We proberen altijd meer voor de gemeenschap te doen," vertelt Reuben. "We willen helpen om een duurzaam voedselsysteem op te zetten. Op dit moment steunt de economie aandeelhouders van supermarkten, en niet de leveranciers, werknemers of de gemeenschap. En gek genoeg steunt het overheidsbeleid deze gang van zaken. We zijn op een punt gekomen dat mensen geen goede voeding meer kunnen betalen. Onze supermarkt heeft echter sociale doelen om de gemeenschap te helpen." 

Met een verwachte omzet van meer dan €2,8 miljoen voor dit jaar kan het sociale doel van Locavore echter wellicht ook geld verdienen. 

Bron: Soil Association

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven