Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Demovelden voor de veehouder op de BioVelddag

Op de BioVelddag aanstaande donderdag 21 juni in Lelystad biedt ook voor de veehouderij een divers programma van symposium, demovelden tot veldworkshops. Kijk voor het totale programma op www.biovelddag.nl
 


Agrifirm presenteert verschillende demovelden op de BioVelddag. De demovelden hebben een speciale focus op voerteelt voor de veehouder. Naast grassen en groenbemesters, demonstreert Agrifirm ook veldbonen, soja en uienproefvelden. De demovelden van Agrifirm zijn een mooie aanvulling op het programma van de velddag, dat verder in het teken staat in van teelt, smaak, innovaties en advies Dit jaar draait de BioVelddag om het thema ‘Kwaliteit smaakt naar meer’! Agrifirm geeft haar invulling aan dit thema met onderstaande demonstraties.

Chicorei met smalle weegbree
Cichorei werkt tegen maagdarm-parasieten en lebmaagwormen en vermindert de kans op trommelzucht. Is niet bestand tegen standweiden, maar overleeft omweiden. Na vier jaar zijn de meeste planten afgestorven en moet de cichorei zich hervestigen vanuit het zaad, in dichtere zodes is dit moeilijk. De bladeren van Smalle weegbree zijn rijk aan mineralen en tannines, en hebben een antibacteriële werking wat de kans op trommelzucht vermindert. Smalle weegbree is bestand tegen begrazing maar er niet ongevoelig voor. De graslandproductie blijft goed tijdens droogte. Weegbree vermindert ammoniakemissie en stikstofuitspoeling en is een waardplan voor mycorrhiza’s. Op de velddag laat Agrifirm zien hoe cichorei en weegbree doorgezaaid kunnen worden in het grasland.

Veldbonen
Veldbonen zijn rijk aan zetmeel en eiwit, wat krachtvoer kan vervangen. Hierbij kan gekozen worden voor winter- of zomerbonen. Bontbloeiende rassen hebben vaak een hoger gehalte tannine en convicine dan witbloeiende en zijn daardoor minder geschikt voor kippen of varkens. De opbrengst van winterveldbonen voor de droge boon ligt tussen de 4 - 8 ton drogestof per ha (25-30% eiwit en 290-359 zetmeel). De oogstdatum van winterveldbonen ligt rond half of eind augustus. De oogst van zomerbonen valt rond half september. De opbrengst van zomerveldbonen is iets lager en varieert tussen 4,6 tot 6,8 ton drogestof per hectare.

Soja
Sojateelt heeft de potentie om van vaste waarde te zijn in de Nederlandse
bouwplannen. Niet alleen voor humane voeding, maar ook als hoogwaardige eiwitbron binnen het rantsoen. Binnen het bouwplan geeft soja, als extensieve vrucht, de grond rust. Daarnaast is soja
een stikstofbindend gewas en kan een opvolgteelt hier ook profijt van hebben.
Inzaaien gebeurt in mei en de oogst is aan het einde van de zomer.


 
Kruidenmengsel Herbmix
Gewoon Duizendblad (7%), Karwij (18%), Wilde chicorei (20%), Wilde peen (2%), Glad walstro (1%), Venkel (15%), Peterselie (15%), Smalle weegbree (10%), Kleine pimpernel (17%)

Bio maaien en Bio weide
Bio maaien bevat 40% diploid- en 60% tetraploid gras, is vorst- en kroonroestbestendig. Het geeft een hoge drogestofopbrengst en is structuurrijk. Bio weide bevat 100% diploid gras en geeft daardoor een mooie dichte zode wat zorgt voor meer onkruidonderdrukking. Ook de Bio weide geeft een hoge droge stof opbrengst en is erg smakelijk.

Groenbemestermengsels
Voor de Biovelddag zijn twee soorten groenbemestermengsels gezaaid. Snelle start bestaat uit haver en Alexandrijnse klaver. De haver zorgt voor een snelle start en een goede doorworteling, de klaver zorgt voor stikstofbinding. Daarnaast is er ook een demoveld met het mengsel Compleet; bestaande uit haver, wikke, bladrammenas en facelia. Deze combinatie zorgt voor een goede doorworteling, stikstofbinding en een luchtige bodem. De facelia is tevens goed voor bloemen en bijen in het gewas.


 
Uienteelt op ruggen en vlakvelds
De belangstelling voor de teelt van uien op ruggen neemt toe. In dit proefveld tonen we de verschillen tussen deze twee teeltvormen en bespreken welke ervaringen er zijn.

Symposium ‘Ruwvoer; dat (s)maakt naar meer’
Voorafgaande aan de BioVelddag organiseert Agrifirm een symposium speciaal voor melkvee-en geitenhouders over de biologische ruwvoerteelt. Aanmelden voor het symposium kan op: www.agrifirm.nl/velddag
  • Het totale programma is beschikbaar op www.biovelddag.nl
  • Link overzicht Deelnemers BioVelddag
  • Link overzicht Demovelden BioVelddag
  • Link Plattegrond BioVelddag
  • Link Programma BioVelddag
Datum: donderdag 21 juni 2018
Thema: Kwaliteit smaakt naar meer
Organisatie: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Delphy en het Biologisch Netwerk
Symposium Agrifirm:10 uur (opgave via: https://www.agrifirm.nl/velddag)
Start Velddag: 14 uur met om 18 uur een traditionele steenoven maaltijd
Entree bezoekers: gratis
Vooraf met korting reserveren steenoven maaltijd a €19,50: biovelddag@destrandhoeve.nl
Ekoland katern en programma
Meer info?: www.biovelddag.nl

 
Publicatiedatum: