Veldpresentatie plantdiversiteit Biologische Velddag 21 juni

Groenbemesters, rustgewassen en de voordelen van plantdiversiteit

In de onderzoekswereld krijgt plantdiversiteit veel aandacht. En niet zonder reden. Onderzoek toont aan dat plantdiversiteit zorgt voor meer biomassa, meer organische stof en ruimere doorworteling met als resultaat een gezonde bodemstructuur. Op de Biologische Velddag in Lelystad vertelt Sander Bernaerts, adviseur bij Naturim, over de voordelen van plantdiversiteit in groenbemesters en rustgewassen. Neutkens zaden heeft speciaal voor de BioVelddag een perceel ingezaaid met diverse soorten, waarmee Sander de resultaten demonstreert in het veld.


Sander heeft vanuit zijn adviesrol veel ervaring met plantdiversiteit in de praktijk: "Boeren die de stap durven nemen, zijn eigenlijk altijd enthousiast. Onderzoek en praktijk van teelten mengen tonen de voordelen aan. Maar een goed mengsel samenstellen wordt gezien als een drempel, evenals de angst voor schadelijke aaltjes. Terwijl plantdiversiteit juist zorgt voor een rijk bodemleven, dat ook nuttige roofaaltjes aantrekt. Verschillende plantensoorten hebben verschillende wortelsystemen. Een mix van gewassen leidt tot een volledigere opname van mineralen en zorgt voor gezonde poriën in de bodem. Diverse mengsels zijn daarom ideaal als groenbemester."

Niet alleen bij groenbemesters biedt diversiteit voordelen. Op de Biologische Velddag demonstreert Neutkens zaden een divers gras/klaver-mengsel. Sander: "Rode klaver in combinatie met Engels raaigras biedt al voordelen ten opzichte van enkel gras, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Brede mengsels met verschillende soorten klaver en ook kruiden. Verschillende planten gebruiken licht en nutriënten op verschillende manieren. Wanneer je de juiste planten samen laat groeien, vullen ze elkaar aan. Zowel voor de gangbare als de biologische boer zijn diverse mengsels interessant." Meer weten? De veldworkshop plantdiversiteit begint om 16:45 uur naast het Veldplein op de Biologische Velddag.

Het totale programma is beschikbaar op www.biovelddag.nl.

Klik hier voor een overzicht van de deelnemers.
Klik hier voor de plattegrond van de BioVelddag
Klik hier voor demo- en onderzoeksvelden BioVelddag
Klik hier voor programma veldworkshops en presentaties BioVelddag

Datum: donderdag 21 juni 2018
Thema: Kwaliteit smaakt naar meer
Organisatie: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Delphy en het Biologisch Netwerk
Symposium Agrifirm:10 uur (opgave via: www.agrifirm.nl/velddag)
Start Velddag: 14:00 uur met om 18:00 uur een traditionele steenoven maaltijd
Entree bezoekers: gratis
Vooraf met korting reserveren BBQ maaltijd a 19,50 euro: biovelddag@destrandhoeve.nl

Voor meer informatie/aanmelden: www.biovelddag.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.