Biovelddag Inagro: bio toont mechanisch alternatief voor Roundup

Roundup staat ter discussie. Er zijn niettemin alternatieven. De biovelddag Inagro op 28 juni brengt een nieuwe generatie precisie cultivatoren in beeld die de grond ondiep en volvelds bewerken om onkruiden en groenbemesters mechanisch te vernietigen.

Gewone cultivator levert onvoldoende resultaat

Cultivatoren met smalle beitels of ganzenvoeten zijn een standaard machine in de Vlaamse landbouw. Ze worden vooral gebruikt in het vroege voorjaar om de grond los te maken of in de stoppel. De werkdiepte bedraagt doorgaans 10 à 15 cm. Onkruiden en groenbemesters zijn echter weinig onder de indruk van deze bewerking en zijn nadien vaak nog lastiger te bestrijden.

Onkruiden en groenbemesters glippen tussen de tanden door en groeien ongestoord verder. Groenbemesters die wel worden losgemaakt, krijgen een ferme kluit grond mee die ze nadien moeilijk loslaten. In een droog voorjaar, zoals we nu andermaal ervaren, wordt geculterde grond ook snel te droog en krijgen we grove en harde kluiten. Vooral bij niet kerende grondbewerking is dit een bijkomend aandachtspunt. De schijveneg wordt vaak als alternatief voorgesteld, maar heeft inherent hetzelfde probleem. Bij ondiepe instelling is het risico reëel dat niet het volledige oppervlak wordt bewerkt. Bij diepe instelling krijgen onkruiden en groenbemesters opnieuw teveel grond mee. Roundup (gangbaar) of de frees (bio) moeten derhalve vaak redding brengen.


Met een gewone cultivator krijg je de grond niet onkruidvrij.

Precisiecultivatoren snijden ondiep en volvelds

Precisie cultivatoren bieden aan deze problematiek een antwoord. Ze zijn uitgerust met brede en vlaksnijdende ganzenvoeten zodat de grond over de volledige oppervlakte wordt gesneden. Voldoende overlap tussen de ganzenvoeten is nodig. Om een goede diepte instelling (± 5 cm) te waarborgen is een kooirol achteraan de machine minimaal noodzakelijk. Door ook vooraan de cultivator dieptewielen te voorzien, kan nog ondieper (2 cm) worden gewerkt.

Door de ondiepe bewerking trekken deze machines verrassend licht en kan met een lichte tractor verrassend snel gewerkt worden. Verschillende constructeurs hebben een variant in hun gamma. Vier machines hebben al toegezegd voor een demonstratie tijdens de biovelddag op 28 juni op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro. We geven bij deze al een voorsmaakje.


De Lemken Kristal is een doorontwikkeling van de bekende Smaragd.


Op de Kverneland CLC zijn brede ganzenvoeten mogelijk.


De Treffler TGA is speciaal ontwikkeld voor ondiepe en volveldse stoppelbewerkingen en kan zowel in front als achterop de tractor.


Steeno heeft een cultivator met 3 rijen tanden met brede scharen, nivelleerschijven en kooirol in het gamma.

Biovelddag 28 juni 2017 - 17u30 - Inagro

Op 28 juni gaat de jaarlijkse biovelddag door op het proefbedrijf biologische landbouw en maken we een eerste tussentijdse balans op van het teeltseizoen 2017. Deze dag richt zich naar biotelers en gangbare telers met interesse in biologische landbouw. Meer info in de uitnodiging.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.