Maaltijdbox in samenwerking met Ekomenu

Zwangeren eten meer groenten en fruit door specifiek aanbod

Zwangeren worden gestimuleerd tot het eten van meer groenten en fruit door een platform met een specifiek aanbod aan tips, recepten en een maaltijdbox. Dit is de uitkomst van een project dat het 9 MaandenMenu op initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN), in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deze maand heeft afgerond.

Ruim 70% van de zwangeren geeft aan onzeker te zijn over eten tijdens de zwangerschap en haalt de informatie van het internet, slechts 20% bij verloskundige. Iets meer dan de helft van de zwangeren denkt voldoende groenten en fruit te eten. Ondanks de goede motivatie lukt het de overige helaas niet.

Maaltijdbox

Gedurende het living lab project is een platform ontwikkeld en een specifiek maaltijdbox met tenminste 250 gram groenten. De box, ontwikkeld in samenwerking met Ekomenu, is door ruim 200 huishoudens gedurende 3 maanden gebruikt. Behalve de maaltijdbox is met kleine aanpassingen in voeding juist goed in te spelen op de behoefte van de zwangeren. Denk aan vaker kleine beetjes eten en nieuwe groente snacks ter vervanging van het ongezond snoepen.

Linda Rentes, initiatiefneemster en zelf verloskundige, stuitte ook op belemmeringen tijdens het project: gebrek aan voedingskennis en tijd bij de eigen beroepsgroep. "Dit pleit voor meer aandacht tijdens de opleiding van verloskundigen. Er ligt nu teveel nadruk op wat je niet mag eten en dat draagt bij aan de onzekerheid bij zwangeren." De urgentie wordt ook door de verloskundigen gezien, daar 84% aangeeft meer zwangeren door te verwijzen voor medische controle in verband met ongezonde levensstijl en voeding.


 
Het 9 MaandenMenu is onlangs gestart met verbreding van haar aanbod en biedt naast de maaltijdboxen ook fruitboxen aan specifiek voor verloskundige praktijken. Dat het platform zich verbreedt, blijkt ook uit de samenwerking met het Van der Valk Hotel Nieuwerkerk aan den IJssel waar naast het kindermenu sinds kort een speciaal 9MaandenMenu voor zwangeren is opgenomen.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.