Advies voor stoppende veehouders

Veehouders die willen stoppen met het houden van vee, kunnen advies krijgen over een duurzame herbestemming of sloop van hun stallen. Dit is een onderdeel van het pakket aan ondersteunende maatregelen voor het verduurzamen van de veehouderij. En tegelijk helpt dit een toename van de leegstand voorkomen.

De provincie Noord-Brabant trekt voor dit jaar 250.000 euro uit om zestig tot tachtig veehouders die willen stoppen, ondersteuning te bieden. De ondersteuning heeft de vorm van adviesgesprekken die uitgevoerd worden door Kennisplatform vabimpuls/BrabantAdvies. De gesprekken kennen twee fasen: een oriëntatiefase en een analysefase. De eerste fase is kosteloos voor de veehouder. Voor de tweede fase draagt de veehouder circa 60% van de kosten bij.

De advisering voor stoppende veehouders is geënt op de aanpak vabimpuls voor reeds leegstaande stallen en schuren in Brabant. Via deze regeling is al veel ervaring opgedaan ten aanzien van advisering over de sloop en de herbestemming van stallen. De bestaande vabimpuls wordt dus feitelijk uitgebreid voor de nieuwe doelgroep van stoppende veehouders met bijpassend extra budget. Veehouders kunnen bij Stimulus Programmamanagement een aanvraag doen voor de ondersteuning, via de website www.vabimpuls.nl.

De provincie wil dat de veehouderij versneld verduurzaamt en minder stoffen uitstoot die schadelijk zijn voor het milieu en de leefomgeving. Daarom heeft de provincie in 2017 de milieuvereisten voor de veehouderijen aangescherpt. Hierbij hoort een pakket aan ondersteunende maatregelen die stalinnovaties bevordert, financiële steun biedt voor onder andere jonge boeren en een ondersteuningsnetwerk creëert voor boeren die willen omschakelen. De ondersteuning voor stoppende boeren bestaat naast advisering uit een collectieve aanpak van sloop en asbestsanering, de maategel 'Stal er af en zon er op' en begeleiding van werk naar werk via het ondersteuningsnetwerk.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven