Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Recordaantal deelnemers Velt-ecotuindagen op 2 en 3 juni

Ruim 250 ecologische tuinen openen deuren voor publiek

Vrijwel iedere tuin kent een stuk(je) gazon. Maar is dat altijd even gezond? Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, stelt de jaarlijkse ecotuindagen in het teken van een gezond, ecologisch gazon. In meer dan 250 tuinen kunnen geïnteresseerden het eerste weekend van juni gaan kijken, proeven en beleven hoe een ecologische tuin in elkaar zit. Met een gezond gazon waarop kinderen vrij kunnen spelen. Zonder gebruik van selectieve onkruidbestrijders, kalken en overmatig verticuteren.

Genieten van gazon

Een studie van de Vlaamse Milieumaatschappij toonde vorig jaar aan dat ongeveer de helft van de ondervraagden nog pesticiden gebruikt. In Nederland lijken deze cijfers vergelijkbaar. "Wij waren wel verbaasd door dat cijfer", zegt Barbara Creemers, campagnecoördinator 2020pesticidevrij bij Velt. "Het was voor ons het signaal om meer aandacht te besteden aan kennis en bewustmaking over gazon, zodat er meer tijd komt om te genieten en te spelen op een - jawel - gezond gazon." Want verticuteren, beluchten, bekalken, bemesten… Is dat allemaal echt nodig? "Gelukkig niet", antwoordt Creemers. "Verticuteren is verspilde moeite als je niets aan de groeiomstandigheden van mos in je gazon verandert. Beluchten is wel een nuttige actie, maar meer dan een riek of een woelvork heb je hier niet voor nodig. Bekalken blijkt in de meeste tuinen ook een overbodige actie, omdat generaties lang al kwistig met kalk gestrooid werd. Een te hoge pH zorgt ervoor dat planten minder goed voedingsstoffen gaan opnemen en je gras dus net minder goed gaat groeien. Bemesting zien wij ook anders: met dunne laagjes compost in plaats van kunstmest. Of met een mulchmaaier. Dat is veel beter voor het bodemleven."

Kom binnen en beleef

Een recordaantal tuinen zet de tuinpoorten open tijdens het eerste weekend van juni. "Meer dan 250 tuineigenaars zetten verspreid over heel Vlaanderen en Nederland alles in het werk om bezoekers hun tuinen optimaal te laten beleven. Ze geven rondleidingen, demonstraties, workshops en in heel wat tuinen kan men ook proeven van verse of ingemaakte oogst uit de eetbare tuin. Vaak wordt het heel gezellig aan zulke tafels, dus mis deze ecologische hoogmis niet."

De Velt-ecotuindagen vinden plaats op zaterdag 2 en zondag 3 juni 2018.

Voor meer informatie: www.ecotuindagen.nu
Publicatiedatum: