De gecontroleerde biologische tomatenteelt in Noord-Italië groeit meer en meer. Een feit dat door de interprofessionele organisatie van de Noord-Italiaanse tomatensector gepresenteerd werd tijdens de internationale beurs Cibus die plaatsvond van 7 tot en met 10 mei. Tevens werden er toezeggingen gedaan om de consument een gezond, duurzaam en hoogwaardig biologisch product te garanderen. Dit alles volgens de waarden van maximale transparantie en sociale verantwoordelijkheid en hiermee wordt tegemoetgekomenaan het verzoek van een consument die steeds meer aandacht besteedt aan wat hij eet.
De vraag naar tomaten is toegenomen evenals het aanbod van biologische producten en de toeleveringsketen van Noord-Italië is voorzien van aanvullende controles die verder gaan dan wat is vastgelegd in de wetgeving inzake biologische certificering.
De cijfers van de biologische tomaat
In 2015 telde het noorden van Italië nog 1.316 hectare bestemd voor de tomatenteelt en in 2017 is dit aantal opgelopen naar 2.310. De waarde is bijna verdubbeld en vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de geschatte 3.800 hectare biologische tomatenteelt in heel Italië. Voor het seizoen 2018 wordt het aantal hectare in Noord-Italië uitgebreid naar 2.700 hectare.
De bestemming van de tomaten
De belangrijkste bestemming is de verwerkende industrie. Ruim 47.000 ton (56,9% van het totaal) wordt gebruikt voor passata, puree, saus en andere kant-en-klare producten. Van de tomaten gaat 34.1% rechtstreeks naar de consument en 9% naar restaurants.
Biologische tomaten in de toeleveringsketen
Met in het bijzonder gegevens uit 2017 vertegenwoordigen de 2.310 hectare biologische landbouwbedrijven 6,6% van de totaal 34.932 hectare in Noord-Italië, met behulp van de geïntegreerde techniek, die wordt gekenmerkt door een zeer laag gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Emilia Romagna is de regio waar het grootste deel van de biologische teelt geconcentreerd is.
De betrokkenheid van de consument
De groei van de teelt van biologische tomaten ging hand in hand met de toewijding van de Noord-Italiaanse toeleveringsketen om te zorgen voor een steeds meer gecontroleerde productie. "Telersorganisaties en verwerkingsbedrijven zijn bij verschillende bijeenkomsten aanwezig geweest, waarbij zij hebben gesproken over de kwestie van aanvullende controles die een georganiseerde toeleveringsketen kan bieden, naast de juridische certificeringen die voor het individuele bedrijf worden beoogd. Na het opstellen van het Handvest zagen we voldoening in nieuwe raamcontract voor 2018, ondertekend door telersorganisaties en industriële verwerkers", zegt Tiberio Rabboni, voorzitter van de interprofessionele organisatie.
"De aanvullende controles zijn daarom de regel voor de volledige toeleveringsketen van Noord-Italië. Een resultaat dat mogelijk werd gemaakt door het feit dat in onze realiteit de relaties tussen de partijen al lang werden beheerst door raamcontracten. Wij vinden dit noodzakelijk en getuigen van hoge betrouwbaarheid van het biologische product, dat mijns inziens terecht wordt geëist door de moderne distributie en door de eindgebruiker", zegt Rabboni.