Sally Vanderougstraete, Eurochampignon

"Bio-champignons zijn in Frankrijk een hype"

Tholen – "Het aandeel bio-champignons is groeiende, alleen België loopt nog wat achter", vertelt Sally Vanderougtstraete van Eurochampignon. "In Frankrijk zijn bio-champignons een hype en ook in Duitsland is bio erg populair." Eurochampignon heeft een productie van 150 ton champignons per week. Het aandeel bio-champignons is 10 ton per week. De grootste afzetmarkt is Frankrijk, 70% van de productie gaat naar Frankrijk. "Het aandeel is bio is erg groeiende, maar de bio-teelt is een moeilijk proces, dit komt door de beperkte hoeveelheid bio-compost. Toch zal het aandeel bio in de toekomst alleen maar groter worden, zelfs in België."RS Plastics
De champignons worden bij Eurochampignon niet meer verpakt in bakjes van polystyreen. Het bedrijf heeft onlangs het voortouw genomen om polystyreen vaarwel te zeggen en over te gaan op verpakkingen van PET. Het champignonbedrijf heeft RS Plastics opgericht voor de commercialisering van de nieuwe PET-verpakking. "De nieuwe PET-verpakking is de meest milieuvriendelijke variant van plastic. In Frankrijk is het gebruik van PET-verpakkingen erg populair, daar zijn ze van karton zelfs weer overgestapt op plastic", vertelt Sally. Naast de gebruikelijke blauwe bakjes biedt Eurochampignon ook transparante bakjes aan. "Voor de consument zijn transparante bakjes het eerlijkst, zo kunnen ze precies zien wat ze kopen."


De verpakkingen van PET

Eurochampignon wordt geleid door Stefaan en zijn vrouw Sally. Het bedrijf werd al op jonge leeftijd door Stefaan overgenomen en intussen heeft Eurochampignon drie vestigingen. Op alle drie de vestigingen worden champignons geteeld, maar ook gelijk verwerkt. "Jaren geleden werd de afzet via een tussenhandelaar gedaan. Toen kwam er een grote stroom aan Poolse champignons en was het voor ons interessanter om gelijk aan de retail te leveren. Het is voor ons belangrijk geworden om gelijk aan de klant te leveren, zo blijft het product het langst houdbaar. Als de champignons worden geoogst, ligt deze binnen een dag bij de klant. Zo kunnen we de kwaliteit en houdbaarheid garanderen", vertelt Sally."We zien dat de consumptie van champignons elk jaar weer stijgt. Alleen in de zomer zien we een lichte daling in de consumptie van champignons. Zeker de kastanjechampignons hebben dan te maken met een daling, omdat de kastanjes vaak worden gegeten met wild dat toch meer een wintergerecht is", aldus Sally. De groeiende consumptie van andere paddenstoelen zoals de shiitake en de oesterzwam hebben weinig invloed op de verkoop van de witte champignon. "Voor de kastanjechampignon zijn dit wel kleine concurrenten, omdat ze ook zo'n nootachtige smaak hebben. Toch blijft de kastanjechampignon ook erg populair en heeft de consumptie van andere paddenstoelen maar weinig invloed. ""Naast het telen en versnijden van de champignons is het bedrijf bezig om de champignon te promoten voor op de barbecue. We hebben bakjes ontworpen die geschikt zijn om op de barbecue te plaatsen, en daarbij een vinaigrette voor over de champignons. Er is zoveel meer te doen met champignons dan alleen bakken en dit willen we graag promoten", zegt de zaakvoerster. "De toekomst van Eurochampignon ziet er positief uit. We zien elk jaar een serieuze stijging van de champignonconsumptie. Ook zijn we bezig met de verkoop van de PET-verpakking aan collega telers. Voor de komende tijd hebben we genoeg te doen", besluit Sally.


De champignons kunnen in de bakjes op de barbecue, samen met de vinaigrette 


Eurochampignon werkt maar met twee vluchten om zo milieuvriendelijk te telenVoor meer informatie:
Eurochampignon
Oostrozebekestraat 215
8770 Ingelmunster
+32(0)51 31 40 47

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.