"Zelden zijn 'bekeuringen' zo fout geadresseerd"

Demeter-melkveehouders verzoeken om groepsontheffing meststoffenwet

Tholen - De Demeter-gecertificeerde melkveehouders verzoeken om een groepsontheffing van de meststoffenwet voor Demeter melkveehouders. Dit doen zij in een juridisch gemotiveerd verzoek. De brief is naar minister Schouten (LNV) gestuurd. Uit een door haar geschreven Kamerbrief bleek vorige week dat ze geen ontheffing kan geven aan biologische melkveehouders. Ook een deel van de Demeter-bedrijven is door de uitbreiding van areaal en koeien in de problemen gekomen en zij hopen nog op clementie. "Zelden zijn 'bekeuringen' zo fout geadresseerd", geeft Bert van Ruitenbeek (directeur Stichting Demeter) aan.

Bert geeft aan dat er in het najaar van 2017 al verschillende brieven geschreven zijn. "Toen was er echter nog geen derogatie verleend. De situatie is nu dus anders omdat nu bekeken wordt welke gevallen eventueel nog ruimte kunnen krijgen. We hopen met onze ijzersterke argumenten de minister te kunnen overtuigen. Het is voor ons ook een principiële zaak. Het gaat voor ons te ver om mensen te straffen die juist doen wat de samenleving vraagt. Met deze brief willen we nogmaals aan de bel trekken en aandacht vragen voor de situatie van de Demeter-melkveehouders."

Hij vervolgt: "Alhoewel slechts een deel van onze licentiehouders met melkvee, in totaal 47 bedrijven, in de problemen is gekomen en het ook voor een aantal al te laat is, vragen wij hiermee alsnog om een algemene ontheffing voor onze melkveehouders. Onze melkveehouders werken ver - en nog substantieel verder dan onze biologische collega's - binnen de door de overheid gestelde grenzen wat betreft mest, maar ook anderszins wat betreft de bijdrage aan biodiversiteit en tal van maatschappelijk relevante thema's. Deze bio-dynamisch werkende boeren zijn in vele opzichten het voorbeeld voor de toekomst."

In de brief leggen de Demeter-boeren uit dat zij nog een aantal bovenwettelijke eisen hanteren die door onafhankelijke inspecties worden geborgd. "Er bestaat geen enkele vergelijkbare groep die zo ver binnen de mestregels werkt en die actief bijdraagt aan een landschap met koeien in de wei, grondgebonden veehouderij en behoud van diversiteit. Toch worden zelfs een aantal van deze bio-dynamisch werkende melkveehouders door uw regelingen getroffen", zo staat er onder meer in de brief. Daarom verzoeken de Demeter-gecertificeerde melkveehouders om een groepsontheffing voor in totaal 47 bedrijven.

De Demeter-boeren vragen aandacht voor het feit 'dat de nieuwe fosfaatregeling de Demeter werkende melkveehouders ten opzichte van de regulier en regulier-biologisch werkende melkveehouders concurrentieel ernstig nadeel berokkent omdat zij - korst gezegd- structureel met een mesttekort worden geconfronteerd'.

Klik hier om de brief te lezen.

Voor meer informatie: Bert@stichtingdemeter.nl en www.stichtingdemeter.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.